Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lednický minaret se dočká dalších oprav

Památkáři letos opraví za čtrnáct milionů korun sály šedesátimetrové historické vyhlídkové věže Minaret v zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku. Jejich podlahy zdobí mozaiky a zdi citace z Koránu. V příštím roce v nich chce správa lednického zámku otevřít orientální muzeum. Dnes to řekla lednická kastelánka Ivana Holásková.

"Jde o poslední velkou etapu oprav věže. Práce s mozaikami bude velmi náročná. Kromě interiérů zrestaurujeme i kamennou výzdobu na fasádě v prvním patře Minaretu," uvedla kastelánka.

Oprava věže už přišla na zhruba 20 milionů korun. Dalších 14 milionů korun získali letos památkáři na opravy od ministerstva kultury. Zbývající práce, které už nebudou tak náročné, přijdou na pět milionů korun a počítá se s nimi v příštím roce.

Minaret byl ve velmi špatném stavu. Měl poničené krovy, fasádu a patrně nejnáročnější bylo zajištění jeho statiky. Věž stojí v lužní krajině na zhruba 500 dubových pylonech zaražených do země. Před opravou byly ve zdech třícentimetrové trhliny.

Minaret patří k saletům Lednicko-valtického areálu. Jsou to objekty, které nechala knížecí rodina Lichtenštejnů postavit, aby krášlily zámecký park. Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Ročně jím projde pře 320.000 turistů z celého světa. Zámek je i s parkem a jeho salety zapsán od roku 1997 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zdroj ČTK

Štítky Minaret, Lednice, zámek, rekonstrukce, opravy, památky, kultura, turismus, výlet, oprava, Zámek Lednice, Korán, okres Břeclav, Lichtenštejnové, Světové dědictví UNESCO, Lednicko-valtický areál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lednický minaret se dočká dalších oprav  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.