Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Knihy a hudba v Brně spojily svá křídla

John Ruskin řekl, že knihy jsou pro lidi tím, čím jsou pro ptáky křídla, F. W. Nietzsche zase prohlásil, že hudba uvolňuje ducha a okřídluje myšlenky. V Brně knihy a hudba svá křídla dokonce nyní spojily. Nejstarší české knihkupectví v Brně, Barvič a Novotný, podpořilo světově uznávaný Český filharmonický sbor Brno. Sbor, který letos slaví již 25. výročí svého vzniku, využije prostředky poskytnuté brněnským knihkupectvím na realizaci koncertu v rámci svého 9. abonentního cyklu.

Koncert se uskuteční již 15. března v Besedním domě a návštěvníci se mohou těšit na bohatý program a významné hosty. Zazní skladby Johna Tavenera, Ralpha Vaughna Williamse, Gabriela Faurého a Francise Poulence. Doprovod sboru zajistí Moravská filharmonie Olomouc, na violu zahraje Kristina Fialová, na violoncello Petr Nouzovský a sólově zazpívá Michaela Šrůmová - to vše pod taktovkou Tomáše Braunera.

Knihkupectví Barvič a Novotný s hudbou přitom nespojuje jen podpora Českého filharmonického sboru Brno, ale i jeho rozsáhlý hudební sortiment, který je dostupný na prodejnách i v hudebninovém eshopu. Hudební nabídka knihkupectví čítá na 10.000 položek a nechybí v ní kompletní produkce českých vydavatelství, velký výběr zahraničních hudebnin, hudebninový antikvariát či notové papíry, sešity a bloky. Snad právě díky tomuto úzkému propojení knihkupectví s hudbou vzniklo partnerství s Českým filharmonickým sborem Brno.

Sbor patří mezi přední světová hudební tělesa. Dirigenti, orchestry a sólisté, s nimiž sbor spolupracoval, se o něm vyjadřují v superlativech. Kritika pak oceňuje především kompaktní zvuk a širokou škálu výrazových prostředků. Sbor vystupuje na všech evropských prestižních festivalech i významných koncertech a vždy dokáže posluchače uchvátit vysokou profesionalitou a mimořádným hudebním cítěním. Navzdory tomu je fungování sboru z velké části závislé na podpoře sponzorů.

Za úspěchy sboru stojí jeho zakladatel, sbormistr a ředitel Petr Fiala, který vystudoval brněnskou konzervatoř a JAMU. Profesor Fiala je autorem sta osmdesáti skladeb a sbormistrovské a dirigentské činnosti se věnuje padesát let. Nezbývá než doufat, že sbor bude s pomocí podporovatelů i nadále přinášet radost posluchačům na celém světě.

Tisková zpráva

Štítky hudba, kniha, Brno, Český filharmonický sbor Brno, Friedrich Nietzsche, John Ruskin, koncert, Petr Fiala, John Tavener, Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Kristina Fialová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihy a hudba v Brně spojily svá křídla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.