Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Husa na provázku oslaví 45 let existence devítidenním festivalem

Brněnská Husa na provázku oslaví 45 let existence dalším ročníkem nepravidelného festivalu Divadlo v pohybu, tentokrát pod titulem Duha v Brně. V devíti dnech od 21. do 29. září se na různých místech uskuteční 45 akcí. Divadlo svým příznivcům nabídne průřez aktuální tvorbou, připomene české i zahraniční projekty, stejně jako osobnosti, které souborem prošly nebo jej ovlivnily.

Začátek festivalu věnovali pořadatelé klaunům a klaunerii. "Základním tónem celého dne bude gag, komediální herectví - a vůbec všechny atributy klaunství," řekl dnes novinářům dramaturg Miroslav Oščatka. V představení Mínus dva vystoupí Milan Lasica a Boleslav Polívka, jeden ze symbolů slavné éry Husy na provázku. Polívka se jako host objeví také v derniéře "provázkovské" inscenace Trosečník III.

Nejrozsáhlejší program nabídne festival v neděli 22. září v Domě umění a Domě pánů z Fanalu, tedy v bývalém a současném sídle divadla. "Rozhodli jsme se sezvat všechny významné osobnosti, které divadlem prošly. Rozeslali jsme několik stovek dopisů, asi 100 lidí odpovědělo, že by to s námi rádi zažili," řekl umělecký šéf Vladimír Morávek. Pamětníci budou hovořit o všech uplynulých sezonách - každá dostane desetiminutový prostor. Dramaturg Oščatka slibuje mimořádný projekt a "dvanáctihodinový vřící kotel".

V dalších dnech přehlídka zavítá třeba do pavilonu Anthropos a vily Tugendhat. Pátý den zahájí happening k přejmenování uličky nedaleko divadla podle dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla. Následuje debata krajských volebních lídrů ČSSD a ODS Bohuslava Sobotky a Petra Fialy.

Závěr festivalu se ponese v duchu díla bratří Čapků. V sobotu 28. září začne v Huse na provázku výstava Svět podle Čapka. Ve foyer se tak objeví autentický pracovní stůl Karla Čapka. Večer pak soubor uvede svou verzi hry Ze života hmyzu. O den později, v poslední den přehlídky, následují další čapkovské inscenace Dášeňka, Trapná muka a Hordubal. Definitivní tečku za přehlídkou udělá přípitek 45 litry šampaňského.

Zdroj ČTK

Štítky divadlo, Husa na provázku, Brno, výročí, festival, Divadlo Husa na provázku, Karel Čapek, Milan Lasica, Bolek Polívka, Václav Havel, Bohuslav Sobotka, Petr Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Husa na provázku oslaví 45 let existence devítidenním festivalem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.