Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hrad Veveří oslaví na Silvestra 800 let

Dne 31. prosince 1213 v Prostějově český král Přemysl Otakar I. a jeho mladší bratr, moravský markrabě Vladislav Jindřich, vydali dvě listiny pro řád johanitů, ve kterých je jako svědek uváděn Stephanus de Weverin, tedy Štěpán z Veveří. Je tomu tedy přesně 800 let, kdy se Veveří poprvé připomíná v písemných pramenech.

Kulaté výročí si tento státní hrad a druhý hrad na území Brna připomene právě v poslední den roku. Oslavy se uskuteční na tzv. Příhrádku v horní části areálu.

Hradu k narozeninám a návštěvníkům k poslechu bude hrát a zpívat známá brněnská kapela Gajdoši.

„V prostorách tzv. Příhrádku budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si část výstavy věnované právě osmisetleté historii hradu Veveří,“ uvedla k slavnostnímu narozeninovému programu kastelánka Lenka Florková.

Pro zahřátí bude v hradní vinotéce podáváno svařené víno a horká medovina a návštěvníci také budou moci ochutnat chlebové placky s nejrůznějšími náplněmi z polní pekárny.

Silvestrovský program odstartuje v 10 a potrvá do 15 hodin. Jednotné vstupné je 30 korun, děti do šesti let mají vstup zdarma.

Sláva někdejšího královského hradu, jednoho z nejvýznamnějších na Moravě, byla ve druhé polovině 20. století pozapomenuta a památka začala chátrat. Díky několika majitelům, kteří se zde postupně vystřídali, jí necitlivými stavebními úpravami hrozila úplná devastace.

Zlom přinesl až začátek 21. století, kdy se opět začalo investovat do oprav a hrad začal vstávat z mrtvých. Za deset let přišly rekonstrukce věží, sálů a interiérů na více než sto milionů korun. Celkové náklady na kompletní restauraci této národní kulturní památky se odhadují na tři čtvrtě miliardy.

Veveří se postupně stává nejen oblíbeným turistickým místem, ale také místem konání společenských a kulturních akcí. K nejznámějším patří Hradologie, letní multižánrový festival zpěváků a hudebních skupin pořádaný v nejznámějších historických sídlech jižní Moravy.

Štítky Hrad Veveří, výročí, silvestr, 800 let, Brno, oslava, hrad, Veveří, Přemysl Otakar I., Vladislav Jindřich, Prostějov, hudební skupina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Veveří oslaví na Silvestra 800 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.