Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ghettofest letos přilákal několik stovek Brňanů

Pouliční festival Ghettofest letos potřetí přilákal stovky Brňanů do takzvané sociálně vyloučené lokality kolem ulice Bratislavská. Podle pořadatelky Alice Herákové přišlo letos více lidí, kteří v lokalitě nebydlí, což je jeden z cílů akce. Policie ani strážníci žádný problém s festivalem, který se odehrává v místech, kde žijí většinou romské rodiny, nezaznamenali.

Návštěvníky Ghettofestu dnes sužovalo velké horko. Lidé se proto schovávali do stínů domů a stromů. Organizátoři také naváželi velké množství nábytku, aby vytvořili kulturnější prostředí. U Muzea romské kultury v Bratislavské ulici vznikla improvizovaná kavárna.

Podle Herákové je hlavním cílem Ghettofestu zabydlet veřejný prostor, který není využívaný a má pověst spíše nebezpečného místa. "Proto sem zveme lidi zvenčí a snažíme se ukazovat, že je to jinak," uvedla Heráková.

Na programu se aktivně podíleli lidé, kteří v lokalitě žijí. Zazpíval například sbor maminek, romské děti vystavily své fotografie a představily se i v divadelním představení.

Hlavním dnem pokračoval 7. června v takzvaném brněnském Bronx, který je domovem mnoha sociálně slabých lidí, festival Ghettofest. Z původně jednodenního hudebního festivalu vznikla víkendová akce s desítkami programových položek včetně divadelních a tanečních představení, diskusí, projekcí a setkání ve veřejném prostoru.

Ghettofest se konal letos potřetí. Z původně jednodenního hudebního festivalu vznikla víkendová akce s desítkami programových položek včetně divadelních a tanečních představení, diskusí, projekcí a setkání ve veřejném prostoru.

Dnes akce vyvrcholila. V neděli je na programu turnaj v pouličním basketbalu. Celý festival pak završí společná modlitba. Rozpočet třídenní přehlídky činí 200.000 korun, většina umělců honorář nebere.

Zdroj ČTK

Štítky Ghettofest, Brno, Bronx, cejl, francouzská, kultura, festival, romové, veřejné prostranství, Muzeum romské kultury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ghettofest letos přilákal několik stovek Brňanů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.