Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival Špilberk zahájila brněnská filharmonie

Pořádající Filharmonie Brno dnes na velkém hradním nádvoří zahájila Mezinárodní hudební festival Špilberk. Pro úvodní večer padla volba na hudbu Johanna Sebastiana Bacha, Antonína Dvořáka a Modesta Petroviče Musorgského. Dramaturgické rozpětí 14. ročníku symfonické přehlídky sahá od baroka k muzikálu.

Všech pět koncertů se uskuteční pod širým nebem. Z Bachova díla dnes pořadatelé vybrali Tokátu a fugu d moll. Musela však kvůli tomu vzniknout nová instrumentace varhanní skladby pro symfonický orchestr. Na Špilberku totiž královský nástroj schází. Nezvyklá volba má svůj důvod v tom, že Filharmonie Brno celý večer věnovala brněnské varhanici a hudební pedagožce Aleně Veselé, která letos slaví 90. narozeniny.

Na druhém koncertu spojí Filharmonie Brno síly s vokální skupinou 4TET kolem Jiřího Korna. Zazní skladby Leonarda Bernsteina, ale třeba i písně Beatles.

Program třetího večera vyplní Verdiho Requiem. "Toto ojedinělé dílo bude v rámci festivalu ke slyšení v podání 152 umělců, mezi nimi se objeví sólisté Adriana Kohútková, Jana Sýkorová, Michal Lehotský, Peter Mikuláš a dirigent Leoš Svárovský," uvedla mluvčí filharmonie Lenka Vodičková. Od Verdiho narození letos uplynulo 200 let.   

Festival uzavřou 22. a 23. srpna umělci z Městského divadla Brno dvojím koncertním provedením muzikálu Jesus Christ Superstar. Za doprovodu divadelního orchestru zazpívají například Dušan Vitázek, Ivana Vaňková, Petr Gazdík a Igor Ondříček.

Zdroj ČTK

Štítky filharmonie, hudba, festival, Špiberk, Špilberk, Filharmonie Brno, Johann Sebastian Bach, Antonín Dvořák, Modest Petrovič Musorgskij, Mezinárodní hudební festival Špilberk, Alena Veselá, Leonard Bernstein, baroko, Jiří Korn, nádvoří, The Beatles

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Špilberk zahájila brněnská filharmonie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.