Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival Mezipatra nabídne 73 filmů o sexuálních menšinách

Patnáctý ročník filmového festivalu Mezipatra nabídne v Brně od 15. do 22. listopadu 73 filmů o sexuálních menšinách. Novinářům to řekla ředitelka brněnské části festivalu Kristýna Malíková.

Ve filmech se v brněnských kinech Scala a Art objeví homosexuální tematika i otázka genderové identity. Festival chystá také speciální promítání pro nevidomé a doprovodný program. Podle Malíkové má akce přiblížit majoritní skupinou s minoritní.

Festival začne 15. listopadu ve 20:00 v kině Scala. "Filmový program zahájí brazilské drama s názvem V jeho očích. Citlivý snímek vypráví o první lásce nevidomého mladíka Lea," uvedla Malíková. Podle ní si film získá i nevidomé diváky, pro které pořadatelé ve spolupráci s projektem Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu připravili speciální projekci s dabingem a audiodeskripcí. Na promítání mohou přijít i lidé bez vad zraku. "Dáme jim masku, aby si vyzkoušeli, jaké je to sledovat film poslepu," doplnila Malíková.

Podle mluvčí festivalu Moniky Šimkové nabídne festival v sedmi dnech filmy s různou tematikou. "Promítnou se v něm první lásky, které se zdají být doživotními, vztahy přetrvávající desetiletí, sňatky stejnopohlavních párů, doživotní determinace sexuální orientací nebo genderová identita, nesmrtelná láska neživých bytostí a fascinace nebezpečím a smrtí," vyjmenovala Šimková.

Dalším filmem bude švýcarský dokument Kruh, který se uchází o Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, nebo snímek Putinovy Děti 404. "Je autentickou a nijak necenzurovanou sondou do života ruské queer mládeže, která musí čelit režimu Vladimira Putina a jeho zákonu o zákazu propagace homosexuality," uvedla Šimková.

Festival představí také francouzskou komedii Kluci a Guillaume, ke stolu! nebo na milostný trojúhelník v dramatu O holkách a koních a další filmy. Akci 22. listopadu v kině Art zakončí horor s názvem Hlad, ve kterém hraje Catherine Deneeuveová, Susan Sarandonová a David Bowie.

Kromě přehlídky filmů má festival další význam. "Mezipatra nejsou uzavřenou akcí pro komunitní svět. Naopak chceme, aby na něj chodilo širší publikum a zjistilo, že jsme všichni podobní a prožíváme stejné emoce, jen se stejným pohlavím. Můžeme žít ve stejné společnosti, aniž bychom se uráželi," řekla Malíková. Festival také podle Šimkové žánrovým pojetím vnáší pestrost do obvyklé nabídky kin.

Doprovodný program zahrnuje vystoupení dvou českých avantgardních transsexuálních umělců Maty Dio a Dan Stewart, na den pro rodiny ze sexuálních menšin, hospodský kvíz a také na rychlé randění.

Festival každoročně v Praze i Brně navštíví kolem 10.000 lidí, z toho třetina v Brně.

Zdroj: ČTK

Štítky film, festival, kino, Brno, Mezipatra, láska, Scala, Vladimir Vladimirovič Putin, filmový festival, V jeho očích, Český rozhlas, David Bowie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Mezipatra nabídne 73 filmů o sexuálních menšinách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.