Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Festival íránských filmů představující rebelující tvůrce míří do Brna

Kino Scala v Brně se stane dějištěm 4. ročníku Festivalu íránských filmů. Brněnské projekce budou od 13. do 15. ledna. Téma letošního ročníku, Rebelové íránského filmu, slibuje nevšední filmové zážitky.

Festivalové publikum bude mít jedinečnou příležitost během několika dnů zhlédnout jedny z nejvýraznějších děl íránské kinematografie, úspěšné na festivalech jako jsou Cannes, Berlinale, Benátky, Karlovy Vary, Roterdam a Sundance. Všechny mají vysokou uměleckou hodnotu, odvážný přístup k tématu a byly natočeny bez kompromisů, s velmi malou nebo žádnou podporou.

Jde tedy  o tvůrce, kteří dělají filmy navzdory nepříznivým podmínkám a nedostatečným financím. Klíčovými tématy prvních dvou ročníků Festivalu íránských filmů byly ženy a děti, v loňském roce to potom byl „jiný pohled“, který divákům představil unikátní záběry z Íránu.

Festival íránských filmů má čtyři sekce: Soutěž celovečerních hraných filmů, Dokumentární soutěž, Krátké filmy a Mimo soutěž. O prestižní Cenu poroty, ve které zasedne čtveřice respektovaných osobností z různých uměleckých prostředí, se utká 7 celovečerních hraných filmů. V soutěži bude udělena také Cena diváků. O hlavní cenu za nejlepší dokument se bude ucházet 6 snímků.

Nesoutěžní sekce Krátký film nabídne 6 krátkých filmů promítnutých v jednom celku. Za pozornost určitě stojí také 3 hrané filmy uváděné v sekci Mimo soutěž, reprezentující nejnovější trendy dynamicky se vyvíjející íránské kinematografie. Všechny filmy budou uvedeny s českými a anglickými titulky.

Zdroj: 2media 
Foto: iranianfilmfestival.cz

Štítky film, Brno, krátký film, soutěž, Scala, hraný film, Berlínský mezinárodní filmový festival, Benátky, Cannes, Karlovy Vary, Írán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival íránských filmů představující rebelující tvůrce míří do Brna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.