Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival experimentů slibuje neobvyklé filmové zážitky

Neobvyklé filmové zážitky přinese publiku pětidenní přehlídka Experimental Film Fest, kterou od včera hostí brněnské kino Art a Dům umění. Pořadatelé vybrali filmy s jinými formálními zákonitostmi a jiným způsobem vyprávění, než nabízí konvenční produkce.

„Často jde o jejich první brněnské uvedení,“ sdělila Jana Řeháková z Domu umění. Festivalovou nabídku tvoří filmy přibližně 25 tvůrců, hlavně zahraničních.

Na programu je výběr z experimentální filmové tvorby posledních 50 let, stejně jako čerstvá produkce, která se dotýká aktuálních společenských témat a způsobů uměleckého vyjádření.

Někteří autoři přijedou svou práci prezentovat osobně. Platí to například pro španělskou experimentální umělkyni Laidu Lertxundiovou, která uvede pět filmů z posledních několika let. Přijede také Brit Declan Clarke se snímkem We Are Not Like Them, jehož námětem je úpadek industriální Evropy.

Festival má dvě hlavní sekce. V bloku nazvaném Other Pleasure/Jiná radost jsou nejnovější studentské práce filmových a uměleckých vysokých škol z Česka, Polska, Maďarska, Chorvatska a Slovinska.

Do sekce označené In the Public Sphere zařadili pořadatelé celovečerní snímky a několik výběrových kolekcí ze sbírek experimentálních filmů v Berlíně, Vídni a Varšavě. Festival potrvá do 12. května, tedy do neděle.

Zdroj: ČTK
Foto: Mercy, Wikipedia

Štítky Festival experimentů, Brno, film, Experimental Film Fest, ino Art, Dům umění, Evropa, Polsko, Česko, Maďarsko, Chorvatsko, Slovinsko, Wikipedie, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival experimentů slibuje neobvyklé filmové zážitky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.