Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Festival Cinema mundi letos nebude, pořadatelům chybí peníze

Brněnský filmový festival Cinema mundi se letos kvůli nedostatku peněz neuskuteční. Šestý ročník se měl konat na přelomu února a března, filmoví fanoušci se ale dočkají nejspíš až v roce 2016. Organizátoři doufají v to, že se jim podaří do té doby najít další finanční zdroje. Novinářům to dnes oznámil ředitel festivalu Josef Čadík.

Festival podle Čadíka prokázal svou životaschopnost. "Chceme, aby se dál rozvíjel a stal se skutečně prestižní akcí, která proslaví Brno i ve světě. To ale za stávajících finančních podmínek není možné. Pořádat v Brně mezinárodní filmový festival by bylo možné jedině tehdy, pokud by taková myšlenka našla pochopení a trvalou materiální podporu na straně města," uvedl Čadík. 

V roce 2016 chtějí pořadatelé festival představit "v novém kabátě". "Rádi bychom pozměnili festivalovou dramaturgií a přinesli i některé pozitivní organizační novinky. Uskutečnění těchto záměrů je ale závislé na výši rozpočtu," řekl dramaturg Lukáš Skupa.

Pro letošek se festival připomene jen filmovým večerem pro zvané hosty, nejvěrnější patrony a příznivce. Uskuteční se 25. února v kině Scala. Program zahájí herci Tomáš Hanák s Boleslavem Polívkou, následuje předpremiérová projekce filmu Fénix německého režiséra Christiana Petzolda.

Přehlídka zaměřená na současnou filmovou tvorbu všech kontinentů má za sebou pět ročníků. Celkem uvedla 435 filmů, zejména těch, které jednotlivé státy světa nominují na Oscara za nejlepší zahraniční film. Projekce a doprovodný program v součtu navštívilo téměř 59.000 lidí.

Loni se festival konal díky milionové dotaci od kraje a díky nasazení dobrovolníků. Pětimilionového příspěvku, který jim město chtělo vyčlenit v rozpočtu na rok 2014, se pořadatelé vzdali. Důvodem byl netransparentní způsob zařazení do rozpočtu, který vyvolal nesouhlas představitelů kulturní scény.

 

Zdroj: ČTK

Foto: cinemamundi.info

Štítky festival, peníze, filmový festival, rozpočet, film, Brno, Christian Petzold, Bolek Polívka, Tomáš Hanák, Scala, Ceny Oscar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Cinema mundi letos nebude, pořadatelům chybí peníze  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.