Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival Brno – město uprostřed Evropy startuje

Zítra vypukne v moravské metropoli třítýdenní maraton akcí, které jsou součástí 16. ročníku festivalu zábavy pod hrady Špilberk a Veveří s názvem Brno – město uprostřed Evropy.

Už od devíti hodin nabídne řadu pořadů, ukázek a vystoupení určených zejména dětem program Hvězdy nad Kraví horou, který se uskuteční na koupališti stejnojmenného parku v Masarykově čtvrti.

Po celý den budou moci návštěvníci shlédnout vystoupení složek integrovaného záchranného systému – hasičů, strážníků, policistů a zdravotní záchranné služby.

Zóna prevence pak bude věnována poradenství v oblasti správné výživy a zdravého životního stylu a tématice bezpečné přepravy dětí, zavazadel, kol a zvířat.

V pravé poledne vypukne v areálu koupaliště Zábava pro děti. Nebude chybět skákací hrad, megatrampolína nebo malování na obličej. A kdo se vydovádí dosytnosti, bude si moci od 13 hodin oddechnout u pohádky v podání Divadla Koráb.

Divadlo pak odpoledne vystřídají muzikanti a zpěváci. Živá kapela s vlastními písněmi pro děti i dospělé v pořadu Pískomil se vrací.

Po ní bude následovat koncertní štafeta, ve které se divákům nejprve představí ve stylu rocku a funky brněnská kapela Reej. Tu vystřídají legendární Hana a Petr Ulrychovi se skupinou Javory a závěr bude patřit česko-skotsko-americká formace s muzikou inspirovanou keltskou hudbou Navostro.

Pro návštěvníky připravili pořadatelé během akce zdarma také prohlídku historické pozorovatelny a expozici o historii Kraví hory a zdejší hvězdárny a planetária.

V samotném centru města přinese páteční odpoledne jedinečnou podívanou. Na náměstí Svobody předvedou ukázky jízdy od 15 hodin jednotky Městské policie Brno. Následovat bude koncert v podání Hudby hradní stráže a Policie České republiky.

O půl páté přijde na řadu slavnostní defilé jízdních jednotek, které se zúčastní sobotního Mezinárodního závodu jízdních policií Grand Prix ČR a Mistrovství Policie ČR v jízdě na koni.

Sobotní mistrovství se uskuteční v jezdeckém areálu na Panské líše mezi Lesnou a Soběšicemi. Vedle jednotek brněnských strážníků a našich policistů se soutěží zúčastní také závodníci z Maďarska, Německa, Slovenska a Ruska.

Program zahrnuje skokové derby i policejní parkúr – soutěž se speciálními úkoly, například průjezd ohněm či přechod přes sklopnou lávku.

Páteční večer bude v Brně patřit Noci kostelů. Ta začala v roce 2005 ve Vídni, o čtyři roky později se poprvé konala na několika místech u nás, v roce 2010 už v celé České republice.

Letošní ročník nabízí zájemcům návštěvu celkem 42 brněnských kostelů a modliteben. Vedle bohoslužeb a prohlídek s odborným výkladem čeká na návštěvníky ve svatostáncích i bohatý doprovodný program. Podrobnější informace jsou na internetových stránkách www.nockostelu.cz.

Foto: MMB

Štítky festival, Brno, město uprostřed Evropy startuje, Evropa, Špilberk, Veveří, Policie České republiky, Petr Ulrych, Grand Prix ČR, Noc kostelů, Rusko, Německo, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Brno – město uprostřed Evropy startuje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.