Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Den Brna: Odvážlivce čeká nocování v kasematech

O tomto víkendu si moravská metropole opět připomene významnou událost ve své historii – 369. výročí úspěšné obrany města proti Švédům v průběhu třicetileté války. Akce se koná pod záštitou primátora Romana Onderky a brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho.

Oslavy Dne Brna se každoročně konají jako připomínka hrdinství Brňanů při obléhání města Švédy v roce 1645, kdy malá skupina obránců odolala mnohonásobné přesile švédských vojsk generála Torstensona.

Jako součást Dne Brna připravilo Turistické informační centrum ve spolupráci s Muzeem města Brna unikátní možnost historicky prvního přenocování veřejnosti v kasematech na Špilberku, které nebyly vždy jen vězením. Původně totiž sloužily jako úkryt vojenské posádky pevnosti.

Účastníci této akce se na jednu noc stanou obránci Brna, kteří budou po vyčerpávajících obranných bojích v sobotu 16. srpna padat únavou. Ve 22.30 si je z hradebního bastionu hlídka odvede přímo do kasemat.

„Zde jsou pro obránce připravené dvě místnosti s dřevěnými pryčnami. Odvážlivce, kteří na pryčnách případně usnou, bude střežit kostýmovaná hradní stráž. A to vše jen za šerosvitu a chladu, které s sebou tyto prostory bez oken prodchnuté úzkostí stovek historických vězňů, kteří zde pobývali, nesou,“ přiblížil noční dobrodružství ředitel muzea na Špilberku Pavel Ciprian.

Nový den začne obráncům časně zrána, kdy je cca v 5.30 hradní hlídka vzbudí a doprovodí k ranní polévce s chlebem.

Tento nevšední zážitek bude umožněn skupině 25 osob. Vstup bude mít speciální režim, účastnit se mohou pouze osoby starší 18 let a bude například zakázáno konzumovat alkohol.

Vstupenky v ceně 250 korun je možné zakoupit v předprodeji Turistického informačního centra v Radnické ulici Radnická 2 a také prostřednictvím internetových stránek stránek www.gotobrno.cz, kde je zveřejněn také podrobný program třídenních slavností.

Ty odstartují v pátek dobovým jarmarkem na náměstí Svobody a vyvrcholí v neděli dopoledne pontifikální bohoslužbou na poděkování Bohu a za šťastnou budoucnost města Brna, jejímž hlavním celebrantem bude brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Štítky Brno, kasematy, den brna, brněnské podzemí, kultura, návštěvníci, přespání, Špilberk, Vojtěch Cikrle, třicetiletá válka, Roman Onderka, Muzeum města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den Brna: Odvážlivce čeká nocování v kasematech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.