Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno si připomnělo 90. výročí rozsvícení prvního stromu v zemi

Brňané si dnes na náměstí Svobody připomněli 90. výročí rozsvícení prvního vánočního stromu v někdejším Československu. Při té příležitosti vznikl almanach s názvem Republika a její strom 1924 - 2014, který pokřtil primátor Brna Petr Vokřál (ANO) spolu s dánským velvyslancem Christianem Hoppem.

Právě v Dánsku se inspiroval spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který postavení prvního vánočního stromu v Brně před devadesáti lety zorganizoval, připomněl dnes Vokřál.

Almanach vydalo Turistické informační centrum Brno (TIC). "Vánoční strom stavěný s charitativním úmyslem se v roce 1924 objevil v Brně jako první v republice. Až o rok později se stavěl na náměstích v Praze a Plzni," uvedla mluvčí centra Gabriela Peringerová.

O premiérový strom na náměstí se postaral Těsnohlídek. "Inspiroval se v Dánsku, kde byl první vánoční strom postaven před sto lety v roce 1914," řekl Vokřál. Těsnohlídek chtěl postavit strom i ve své vlasti. Všemu ještě předcházel fakt, že spisovatel našel v roce 1919 s dvěma přáteli v lese u Bílovic nad Svitavou odložené a opuštěné dítě. "Celých pět let mu trvalo, než zorganizoval postavení vánočního stromu v Brně s tím, že součástí akce bude vyhlášení sbírky. Měla zajistit peníze na stavbu dětského domova pro pomoc opuštěným dětem," řekla Peringerová.

Rudolf Těsnohlídek se zavedením tradice vánočních stromů zasloužil o to, že lidé dodnes dobrovolně přispívají na sociálně slabé. V roce 1928 tak mohla díky nasbíraným penězům započít stavba dnešního Dětského domova Dagmar v Brně, který je pro 25 dětí. Právě tyto děti dnes vystoupily při oslavách a opět jejich domovu připadnou peníze ze sbírky. "Jsem rád, že dobročinné peníze půjdou tímto směrem. Do domova, který dostal jméno po české princezně, jež se provdala do Dánska," dodal Vokřál.

Dcera Přemysla Otakara I., původním jménem Markéta, se provdala roku 1205 do Dánska za krále Valdemara II. a stala se královnou Dagmar. V Dánsku proslula vlídností a lidumilností.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, strom, vánoční stromek, Dánsko, Petr Vokřál, Rudolf Těsnohlídek, peníze, ANO 2011, Československo, Náměstí Svobody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si připomnělo 90. výročí rozsvícení prvního stromu v zemi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.