Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Brno ozáří ohňostroje Ignis Brunensis

V Brně začne v pátek sedmnáctý ročník tradičního festivalu zábavy pod hrady Špilberk a Veveří s názvem Brno - město uprostřed Evropy. Potrvá do 22. června. Jeho nedílnou součástí je mezinárodní přehlídka ohňostrojů s hudbou Ignis Brunensis. Letos bude mít přehlídka sedm ohňostrojů, informoval dnes novináře hlavní organizátor Jiří Morávek. Festival vedle toho nabídne různé koncerty, jízdy historickými tramvajemi, divadlo nebo akce záchranných složek.

Festival zahájí v pátek ohňostroj na Špilberku. Další ohňostroj bude 31. května v areálu Hněvkovského a čtyři se uskuteční 7., 11., 14. a 18. června na Brněnské přehradě. Poslední ohňostroj bude 21. června opět na Špilberku. Začátek je vždy ve 22:30. "Ohňostroje přivádí do Brna každoročně stovky tisíc návštěvníků z České republiky i zahraničí. Letos se představí ohňostroje z Česka, Chorvatska, Rakouska a Řecka," uvedl Morávek.

Festival bude provázet celá řada jiných akcí. "Zábava pod hradbami nabídne návštěvníkům centra Brna na náměstí Svobody veřejné koncerty Filharmonie Brno nebo koncert Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma s populárními sólisty k 90. výročí zahájení vysílání Českého rozhlasu z brněnského studia," sdělil Morávek.

Lidé se mohou zabavit také jízdou historických tramvají, trolejbusů a autobusů v rámci oslav 145. výročí zahájení brněnské městské dopravy. Kvůli desátému výročí Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje budou jezdit parní vlaky. Akci chystají také hasiči, kteří připravili komentovanou přehlídku historické i současné techniky. Inscenace předvede i Městské divadlo Brno. "Připravené jsou další akce jako soutěže, řemeslnický jarmark, vinařský stan a jiné," podotkl Morávek.

Na celý festival budou dohlížet policisté. "Za dlouhé roky konání festivalu už víme, co a jak. Přesto bychom chtěli občany vyzvat, aby dbali našich pokynů, a pokud mohou, aby jezdili na akce městskou veřejnou dopravou," sdělil vedoucí jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka. Doplnil, že policisté mají nachystaná různá opatření a záchytná parkoviště pro případné velké množství aut.

Zdroj ČTK

Štítky festival, ohňostroje, Ignis Brunensis, Brno, Veveří, Špilberk, kultura, zábava, ohňostroj, koncert, Jiří Morávek, Evropa, divadlo, Česko, Gustav Brom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno ozáří ohňostroje Ignis Brunensis  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.