Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnské národní divadlo představilo nové vedení

Martin Glaser, Mário Radačovský, Jiří Heřman, Marko Ivanovič a Martin Františák. Tato pětice mužů se postaví do čela brněnského národního divadla. Za hlavní cíl si kladou vybudovat z divadla sebevědomou instituci, která by se mohla srovnávat se scénami světových metropolí.

Vedení se v divadle vymění v následujících dvou sezonách. „Okamžitý nástup nových šéfů není možný, protože v divadlech se plánuje několik let dopředu. Někteří proto mají ještě jiné závazky,“ řekl ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser, který do funkce nastupuje od prvního listopadu na částečný úvazek. „Mám rozpracované ještě tři jiné divadelní projekty. Jedním z nich je režie hry v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde jsem dosud pracoval. Představení se bude hrát od ledna příštího roku,“ sdělil ředitel. Na plný úvazek se do veden postaví od prvního března příštího roku.

Glaser momentálně pracuje na dramatickém plánu pro sezonu 2014/2015. „Chci do programu zařadit věci, které budou odrážet, co se ve městě děje,“ podotkl Glaser. Pro změněnou koncepci získal nové šéfy uměleckých souborů. „Myslím si, že jsem si vybral mistry ve svém oboru,“ vyzdvihnul Glaser.

Jako ředitel baletu brněnského národního divadla nastupuje od prvního listopadu slovenský choreograf, tanečník a pedagog Mário Radačovský. „Předpokládám, že první výsledky práce budou vidět tak za dva až tři roky. Protože miluji klasický balet, chci, aby se na jevišti objevila i klasika z dvacátého století,“ uvedl Radačovský. Pro spolupráci už oslovil několik významných světových choreografů. „Jsem v kontaktu například s Jiřím Kyliánem. Snad by se choreografie od něj mohly v Brně objevit už brzy,“ doufá Radačovský.

Do čela opery se pak od ledna 2015 postaví režisér Jiří Herman. „Dříve to bohužel kvůli mým závazkům nešlo,“ informoval Heřman. Podle něj brněnská scéna dosahuje úroveň berlínské nebo mnichovské. „Máme tam vynikající sólisty a obsazení,“ pochválil si Heřman. Sekundovat mu bude dirigent a skladatel Marko Ivanovič, který nastupuje jako šéfdirigent opery.

Mahenovu činohru pak povede režisér a dramatik Martin Františák. „Dle mého názoru je to nejzajímavější současný dramatik s výraznými schopnostmi,“ řekl Glaser. Dodal, že činohra nyní prochází složitým obdobím. „Musíme přesně definovat témata, kterým se chceme věnovat. Také potřebujeme doplnit členy souboru. Mnoho skvělých jich totiž odešlo,“ vyjmenoval ředitel. V příští sezoně pak chce v činohře uvést devět nových inscenací.

S velkými plány souvisí také finanční zátěž. „Momentálně jednáme s městem o přesném rozpočtu. Myslím si, že se nám snaží vyjít vstříc a poskytnout pomoc,“ dodal Glaser. K přesné částce se však vyjádřit nechtěl.

Autoři

Štítky Národní divadlo Brno, ředitel, Martin Glaser, Mário Radačovský, Jiří Heřman, divadlo, Marko Ivanović, Martin Františák, Jihočeské divadlo, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské národní divadlo představilo nové vedení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.