Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Boskovice náleží kultuře, začal festival pro židovskou čtvrť

Historické centrum Boskovic na Blanensku náleží ode dneška do neděle alternativní kultuře. Jedenadvacátý ročník festivalu pro židovskou čtvrť nabízí českou i zahraniční hudbu, divadlo, výstavy a výtvarné i řemeslné dílny. Program dnes dopoledne zahájily filmové projekce, nejvíce lidí však vyrazí do Boskovic až o víkendu.

Festival je specifický tím, že jeho dějištěm není uzavřený oplocený areál, ale prakticky celé město. V letním kině zahrají třeba české kapely Čankišou a Už jsme doma, polští Klezmafour, maďarský Kerekes band a Slovák Kubo Ursiny s Provisoriem. Do zámeckého skleníku umístili pořadatelé česko-německou jazzovou scénu. Divadelní soubory vystoupí na hradě a ve farské zahradě.

Ozdobou filmové části festivalu je kompletní filmová trilogie Hořící keř. Režisérka Agnieszka Hollandová ji věnovala Janu Palachovi a událostem následujícím po jeho činu. Zájemci zhlédnou všechny tři díly v sobotu večer v kině Panorama. Výtěžek ze vstupného poslouží dobročinným účelům.    

Festivalové výstavy najdou lidé v Muzeu Boskovicka a Panském dvoře. Prohlédnou si třeba cestovní deníky grafika Michala Cihláře a fotografie studentů FAMU.

Sdružení Unijazz pořádá festival od začátku 90. let. Původním cílem bylo zachránit a obnovit židovskou čtvrť, unikátní urbanistickou památku, která za komunismu chátrala. Nyní je festival věnován hlavně propagaci čtvrti. Cíl v podobě její záchrany považují pořadatelé za splněný, obnova ale podle nich dosud neskončila. Součástí doprovodného programu festivalu jsou komentované prohlídky čtvrti.

Podrobnosti najdou zájemci na webových stránkách www.boskovice-festival.cz. Online přenosy z jednotlivých scén lze sledovat na adrese www.unijazz.tv.

Zdroj ČTK

Štítky Boskovice, židovská čtvrť, festival, kultura, okres Blansko, výstava, divadlo, Agnieszka Hollandová, Jan Palach, Už jsme doma, Čankišou, historické jádro města, Michal Cihlář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boskovice náleží kultuře, začal festival pro židovskou čtvrť  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.