Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Beach Boys se po půl století vrací do Česka. Jaký byl jejich legendární brněnský koncert v roce 1969?

Jedna z nejzásadnějších kapel historie rock and rollu, kalifornská formace Beach Boys, přijede koncertovat do Kongresového centra Praha 10. června 2017. Jedná se o návrat kapely, která zásadním způsobem ovlivnila směřování populární hudby po celém světě. Plážoví kluci vystupovali naposledy v Praze, Brně a Bratislavě v roce 1969. Jaký byl koncert skupiny, která představovala americký životní styl v zemi, kterou okupovala Sovětská armáda?

Koncerty slavné kapely z Kalifornie se v roce 1969 těšily obrovského zájmu fanoušků. Ti zaplnili velký sál pražské Lucerny, dnes již neexistující hokejový stadion v Brně Za Lužánkami a sál galakoncertu hudební přehlídky Bratislavská lyra. Beach Boys si pro pražský a brněnský koncert vybrali řadu předskokanů z oblasti české big beatové scény. Mezi nimi byly například kapely Blue Effect, Synkopy 61, Progres Organization a další. Moderátorem a průvodce koncertů byl dnes velmi slavný ilustrátor, grafik a jeden z prvních československých djů Petr Sís.

Rok po invazi vojsk Varšavské smlouvy byla politická situace napjatá. Nicméně tehdejšímu pořadateli největších kulturních akcí Pragokoncertu, se přesto na poslední chvíli podařilo domluvit příjezd kapely, která v roce 1966, díky vydání alba Pet Sounds, přeskočila ve všech žebříčkách a hitparádách britské The Beatles. Jak na tento koncert vzpomínají tehdejší přímí aktéři a účastníci vystoupení?

Brněnská skupina Synkopy 61 byla jedním z předskokanů koncertu na zimním stadionu Za Lužánkami. Jedná se o kapelu, kterou Beach Boys ovlivnila zásadním způsobem. Jeden z členů Synkop, kytarista a zpěvák Petr Směja na koncert vzpomíná. „My jsme v té době již měli v repertoárů mnoho skladeb Beach Boys, včetně velmi obtížné skladby Good Vibrations nebo Vegetables. Bylo nám ale trapné, ty skladby jako předskokani zařadit. Možná jsme to tenkrát udělat měli, ale velkou satisfakcí bylo, že Beach Boyové, kteří stáli pod podiem, uznale pokyvovali a po skončení koncertu, nás plácali v šatně po zádech. To pro nás bylo něco neuvěřitelného, oni byli náš vzor," říká Směja

Úsměvná je také vzpomínka na podmínky vystoupení americké kapely. „Na tehdejší podmínky byl honorář Beach Boys 130.000Kčs astronomickou částkou. Jenomže pro ně to nemělo vůbec žádnou hodnotu, koruna byla mimo naše území nesměnitelná. Pamatuji si, že na brněnském letišti úplně vykoupili kompletně celý bar. Jejich rekvizitáři a "bedňáci" dávali lidem peníze, aby za ně tahali aparaturu a nástroje, koruny jim byly na nic," vzpomínal brněnský muzikant.

Kapela Beach Boys se v Praze představí znovu a to sice v sobotu 10. června 2017 v Kongresovém centru v Praze. Legendární uskupení v čele s Mikem Lovem, Brucem Johnstonem a dalšími skvělými muzikanty, zahraje zásadní hity, které bořily hitparády. Vstupenky na koncert jsou v prodeji v síti Ticketportal.

Tisková zpráva

Štítky koncert, hudební skupina, The Beach Boys, Česko, Praha, Brno, Sovětská armáda, Bratislava, Kongresové centrum Praha, Petr Směja, Palác Lucerna, Kalifornie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Beach Boys se po půl století vrací do Česka. Jaký byl jejich legendární brněnský koncert v roce 1969?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.