Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Festival Encounter vyvrcholil oceněním těch nejlepších studentů

Pět studentů dostalo ocenění v podobě sošky Marta na 27. ročníku brněnského festivalu divadelních škol s názvem Setkání/Encounter. Dva byli z Polska a po jednom z Rakouska, Chorvatska a Švýcarska.

Festival trval pět dní a zúčastnilo se ho asi 200 vysokoškolských studentů ze 13 uměleckých akademií z celého světa. V tiskové zprávě to sdělil Luboš Mareček, mluvčí Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, která festival pořádá.

Studenti se představili v Divadle na Orlí, Husa na provázku, v divadelním studiu Marta nebo v Hadivadle. Jejich výkony na nesoutěžní přehlídce hodnotila osmičlenná porota. Sošku si odnesla Wronika Kowalská z divadelní akademie v Krakově, která se prezentovala autorským projektem nazvaným Do hloubky sestaveným z polských lidových písní.

"Ocenili jsme schopnost prostřednictvím zpěvu a hudby vyprávět příběhy, vytvořit různé charaktery a s podmanivou silou převést tradici v současnost," uvedla porotkyně Alena Zemančíková. Bodovala také polská Národní filmová, televizní a divadelní škola v Lodži. Herec z této akademie Maciej Musiałowski získal ocenění za udržení náročné fyzické stylizace v roli Huwa v lodžské inscenaci Ďábel v něm.

Odvážný a riskantní herecký výkon zobrazující charakter a emoce postavy ohodnotila porota v případě Maxe Gindorfa z rakouské školy Max Reinhardt Seminar, která do Brna přijela s inscenací Faedřina láska. Porotkyni Kamilu Polívkovou zaujal mladý režisér Hrvoje Korbar z chorvatské divadelní akademie v Záhřebu.

Martu jsme mu udělili za rozvíjení vlastního divadelního jazyka s využitím abstraktních minimalistických prostředků a dosažení komplexnosti i jemných nuancí v rámci vyprávění příběhu Kafkovy Proměny," uvedla Polívková.

Porotce Péter Forgács zase ocenil herce Santiaga Bello za upřímný, pravdivý a radostný způsob předvedení inovativního a originálního tvaru v případě inscenace Nespavost. S ní na festival přijela švýcarská Theatre Academy Dimitri z malého městečka Verscio. Přední světovou přehlídku divadelního školství pořádali studenti brněnské akademie.

Jejím cílem je představit metody a výsledky divadelního školství v různých zemích a zprostředkovat setkání nastupující generace divadelníků mnoha národností. Do Brna přijely divadelní školy z Chorvatska, Izraele, Kolumbie, Moldávie, Polska, Rakouska, Španělska nebo Švýcarska a nechyběly tradičně Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze a Vysoká škola múzických umění v Bratislavě.

Mezi festivalové nováčky se letos zařadila škola z moldavského Kišiněva a škola z Tel-Avivu. Nakonec se bohužel nedostavili mladí umělci z ohlášeného Iránu," dodal Mareček.

Zdroj: ČTK

Štítky ocenění, festival, Polsko, Švýcarsko, Rakousko, Chorvatsko, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Divadlo na Orlí, Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Encounter vyvrcholil oceněním těch nejlepších studentů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.