Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Malíř, který možná ani nežil. Žíznivá vinotéka nabídne obrazy Járy Cimrmana malířství

Žil nebo nežil? Toť otázka! Obrazy Bohumila Samuela Kečíře, umělce, nad jehož existencí stále visí spousta otazníků, budou od 1. dubna k vidění v Žíznivé vinotéce na Komenského náměstí.

Bohumil Samuel Kečíř byl českým malířem. Alespoň tohle tvrzení je do určité míry jisté. Zdali však někdy existoval člověk - malíř tohoto jména, to už tak jisté není. Přesto je zásluhou sběratelů a obchodníků s uměním spousta jeho obrazů světově známých a draží se za tisíce dolarů. Podle některých však Bohumil Samuel Kečíř nikdy neexistoval. 

Podle bibliografických údajů se měl Kečíř narodit roku 1904 v moravské Holouci, Holuci nebo Holicích. První dvě uvedená místa však vůbec neexistují a ve třetím není žádný záznam o jeho narození. Ostatní dokumenty o jeho osobě - údajná fotka z dětství, fotka z pamětní desky a fotokopie jeho parte, vyvolávají obdobné pochyby.

Kečíř měl být pronásledován nacisty kvůli své židovské matce a následně omezován ve své tvorbě komunisty. Kvůli depresím měl strávit svých posledních deset let života na již neexistující psychiatrické klinice v Brně. Zde vznikla podstatná část jeho díla.

Pokud neexistoval, není známo, kdo namaloval všechny jeho obrazy. O jeho identitě kolují různé legendy. Nejpravděpodobnější verzí však je, že se jedná o pseudonym dosud neodhaleného autora.

Obrazy Samuela Bohumila Kečíře se vyznačují sytými barvami, ostrými hranami a osobitým stylem. Jeho díla rozhodně nelze označit za realistická. Oblíbenými náměty Kečířových maleb byly zátiší a ženské figury.

Ať už "Jára Cimrman malířství" existoval, či to byl jen utajený pseudonym neznámého malíře, jeho obrazy jsou hmatatelné a reálné. Sami se o tom můžete přesvědčit od 1. dubna v Žíznivé vinotéce na Komenském náměstí, kde budou obrazy mystického Kečíře k vidění.

Aneta Krikelová

Autoři

Štítky Jára Cimrman, Bohumil Samuel Kečíř, malíř, malířství, Holice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malíř, který možná ani nežil. Žíznivá vinotéka nabídne obrazy Járy Cimrmana malířství  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.