Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Huse na provázku řádí nový král Ubu v podání Miroslava Donutila

Divadlo Husa na provázku uvedlo jednu z nejskandálnějších her v dějinách světového divadla Ubu králem – Svoboda! v hlavních rolích s Miroslavem Donutilem a Ivanou Hloužkovou.

 

 

Režisér Vladimír Morávek inscenaci rozehrál v celém divadelním sále, herci se pohybují v hledišti, na schodištích i ochozech. "V té inscenaci se řádí a to představení je o svobodě," uvedl Morávek.

Hlavním hrdinou je fiktivní polský tyran, který se zmocnil trůnu vraždou legitimního krále a nakonec byl vyhnán ze země. Příběh obsahuje výrazné prvky Shakespearových tragédií Macbeth a Hamlet, ale nelze ji pokládat za pouhou parodii na Shakespeara.

Při světové premiéře v pařížském divadle L´Oeuvre roku 1896 vzbudilo pohoršení už první slovo inscenace: Merde (Hovno). „Trvalo 27 minut, než se podařilo utišit diváky, kteří se bouřili a snažili se představení vypískat,“ prozradil režisér Morávek.

Francouzský dramatik Alfred Jarry, který je dnes považovaný za praotce surrealismu, absurdního divadla a avantgardy, shromáždil v inscenaci veškerou směšnost světa. „Tato hra je aktuální ve chvíli, kdy ve společnosti není něco v pořádku,“ řekl režisér.

S výborným načasováním uvedení Krále Ubu souhlasí i představitel hlavní role Miroslav Donutil.„Inscenace je o tom, že se kdokoliv může dostat k moci. A to už dnes víme také,“ dodal Miroslav Donutil, který ztvární otce Ubu.

Otec Ubu je v Donutilově podání nejprve komickou figurkou v zapatlaných podvlékačkách, poté se mění v diktátora nahánějícího hrůzu, aby se nakonec stal troskou, v očích diváků politováníhodnou, avšak stále nelítostnou. Hra podle Donutila ukazuje, že se k moci může dostat za určité shody okolností kdokoliv.

Matku Ubu hraje Ivana Hloužková, držitelka Thálie. Novinářům řekla, že zkoušení vedle Donutila bere jako školu grotesky.

Zavražděného krále, a zároveň také autora frašky Alfreda Jarryho, ztvárnil v Huse na provázku Donutilův syn Martin. S otcem se na jevišti potkával už ve Sluhovi dvou pánů v Národním divadle v Praze a také v "provázkovském"
Amadeovi, kde starší z Donutilů hraje Salieriho, mladší Mozarta.

Král Ubu na přelomu 19. a 20. století vyvolával skandály. Nejprve byl studentskou recesí, poté dostal formu loutkohry, nakonec vznikla činoherní verze. Jarry pak napsal ještě několik pokračování. Podle odborníků předjímal pozdější avantgardní směry, ale i kult osobnosti totalitářů 20. století.

Premiéra byla předem vyprodaná. Rozebrané jsou také vstupenky na nejbližší uvedení v příštím týdnu.

Zdroj: ČTK, MMB

Štítky Miroslav Donutil, divadlo, Divadlo Husa na provázku, Ivana Hloužková, Vladimír Morávek, William Shakespeare, Alfred Jarry, Hamlet, představení, Národní divadlo v Praze, hlavní role, Cena Thálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Huse na provázku řádí nový král Ubu v podání Miroslava Donutila  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.