Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

TIPY NA TÝDEN: Cestování po Japonsku, Hajao Mijazaki a festival severských filmů

Českých filmů i tradic jsme si užili během Vánoc. S lednovými mrazy zatouží mnoho z nás po exotice. Co si takhle poslechnout povídání o Japonsku nebo se s horkým svařákem v ruce podívat na tradiční japonské filmy? A pokud je zima právě to, co máte rádi – včetně všeho severského, užijete si trošku severu přímo z Brna.

Sushi – saké – anime – gejša – sakura – kimono – samuraj – císař – technologická velmoc – Hello Kitty – mrakodrapy – smog. Málokterá země vyvolává tolik asociací jako Japonsko, málokde najdete na jednom místě tolik paradoxů jako v zemi vycházejícího slunce. Na jedné straně se Japonsko může pochválit jedinečnou historií, kulturou a silným citem pro tradice. Na straně druhé je to země pokroku. V úterý 24. ledna popovídá ve Scale o svých zkušenostech s Japonskem cestovatel a fotograf Jan Březina, který navštívil již přes 100 zemí.

Pamatujete se na princeznu Mononoke, neohroženou dívku, která jezdili na vlku a děj se točil kolem souboje lidí a příridy? Jeden z nejznámějších japonských anime filmů režíroval Hajao Mijazaki. Sedm filmů Mizajakiho, velmistra animace, bude promítáno 26. a 29. ledna taktéž v kině Scala.

U filmů tento týden nekončíme, jen se přesuneme více na sever a do současnosti. V kině Art budou 26. až 28. ledna na třetím ročníku festivalu Scandi promítány současné severské filmy. Skandinávský film každý rok generuje silné žánrové tituly, kvalitní divácké snímky, pozoruhodné série v rámci quality TV, ale také výjimečné festivalové artefakty. Podle tvůrců festivalu je severský kontext je pro českou a slovenskou filmovou kulturu nejlepším příkladem.

Favál rozduní techno v pátek 27. ledna a bude to vážně hardcore! První Hardcore Operation roku 2017 už je tady se ponese v duchu lámaných beatů. Čekají nás dvě stage a program až do ranních hodin. Co s pátečním večerem vám ztíží souběžně probíhající akce Road to Prague FLASH Festival v Sono centru, kde si můžete užít elektronickou taneční hudbu také až do rána.

Aneta Krikelová

Štítky film, Japonsko, festival, Hajao Mijazaki, Vánoce, Brno, Scala, česká kinematografie, Jan Březina, kultura, tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA TÝDEN: Cestování po Japonsku, Hajao Mijazaki a festival severských filmů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.