Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Dnešní premiéra činohry Kámen a bolest se odkládá, představitel Michelangela si zlomil patu

Brněnské Národní divadlo dnes večer neodehraje premiéru hry Kámen a bolest. Soubor musel premiéru odložit kvůli zranění Jana Grundmana, představitele hlavní role Michelangela Buonarrotiho. Při večerní zkoušce si zlomil patu. Divadlo hledá nový termín, první však bude nejdříve v březnu.

 

Náhradní termíny představení divadlo zveřejní na webových stránkách a facebooku. Vstupenky zůstávají v platnosti na náhradní termíny, případně je diváci mohou vrátit nebo vyměnit v předprodeji v Dvořákově ulici.

Díky práci na inscenaci se do Brna dočasně vrátil slovenský režisér Marián Amsler, bývalý šéf HaDivadla. Amslera zaujala renesance jako doba obrovského rozkvětu umění. "V inscenaci se snažíme nějak postihnout pocity umělce, který pracuje ve své době - nakolik ho ovlivňují společenské události, politika, peníze - tedy faktory, které mají značný vliv na tvorbu umělců i dnes," popsal Amsler.

Schulzova nedokončená trilogie patří k vrcholným dílům české historické prózy. Dramaturgyni Marii Špalovou překvapuje, že Kámen a bolest dosud nemá svou filmovou verzi. Divadelní adaptace totiž podle ní vždy znamená nutnost zjednodušovat a "osekávat".

"Věřím, že se nám v inscenační úpravě podařilo zachytit podle mě hlavní téma Schulzova románu, které se dá ve stručnosti charakterizovat jako 'osud geniálního umělce na pozadí rozporuplné renesanční doby'. Hlavními postavami naší inscenace jsou totiž právě Michelangelo a doba, ve které žil," uvedla Špalová.

Do role Michelangela byl obsazen právě Jan Grundman, Machiavelliho hraje hostující Tomáš Kobr, Savonarolu Bedřich Výtisk. V dalších úlohách se představí třeba Jakub Šafránek, Roman Blumaier, Magdaléna Tkačíková a Jaroslav Kuneš.

Zdroj: NdB, ČTK
   

Štítky Michelangelo Buonarroti, premiéra, Národní divadlo Brno, Kámen a bolest, Facebook, Brno, Jakub Šafránek, Tomáš Kobr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnešní premiéra činohry Kámen a bolest se odkládá, představitel Michelangela si zlomil patu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.