Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Národní divadlo Brno představí zítra ve světové premiéře unikátní inscenaci Kámen a bolest

Na závěr roku, coby exkluzivní vánoční dárek, připravila činohra Národního divadla Brno inscenaci, kterou potvrzuje svojí dramaturgickou odvahu a razanci. Zpracovanou látkou se stal monumentální projekt Karla Schulze a významné dílo domácí historické prózy, nedokončená románová trilogie Kámen a bolest.

Strhující životní příběh Michelangela Buonarrotiho, jednoho z géniů italské renesance. Příběh, zobrazený na pozadí mohutných společenských změn, které florentská renesance quattrocenta přinesla italské a evropské společnosti, patří nesporně k vrcholným dílům české literatury 20. století. Karel Schulz jej původně zamýšlel jako třídílnou epopej, avšak předčasná smrt mu dovolila dokončit pouze první díl V zahradách Medicejských a započít práce na dílu druhém - Papežské mše.

Monumentální freska s ústředními tématy vztahu duše a díla, identity a svobody tvůrčí individuality zachycuje vrchol i rozklad renesančního a humanistického období. V postavě Michelangela pak autor ztvárnil zrod, vzestup a vývoj geniálnního umělce heroicky zápasícího s vlastními vášněmi a dilematy i s nepřízní okolností.

Divadelní adaptace přední české autorky Lenky Lagronové pracuje především s dramatickým potenciálem kontrastů a protikladných sil, které byly základem dynamické renesanční doby, ale také Michelangelova osobního a tvůrčího vývoje. "V inscenaci se snažíme nějak postihnout pocity umělce, který pracuje ve své době – nakolik ho ovlivňují společenské události, politika, peníze – tedy faktory, které mají značný vliv na tvorbu umělců i dnes. Myslím, že jakékoliv umění by nemělo být odtrženo od reality a vždy je se svou dobou intenzivně propojeno,“ popsal režisér inscenace Marián Amsler.

Vedle Michelangela Buonarrotiho se v dramatizaci objeví další historické postavy, které patřily k hybatelům našich evropských dějin, jako například Leonardo da Vinci, Niccolo Machiavelli či Lorenzo I. Medicejský řečený Il Magnifico.

Inscenace Kámen a bolest se v divadle Reduta chopil sehraný tvůrčí tandem dramaturgyně Marie Špalové a režiséra Mariána Amslera, někdejšího uměleckého šéfa brněnského Hadivadla, který je v současné době uměleckým vedoucím bratislavského divadla Astorka Korzo 90. Oba tvůrci patří ke klíčovým osobnostem pražského nezávislého divadla Letí, a v poslední době spolu připravili například inscenace Vyhnání Gerty Schnirch, On nebo Small Town Boy. "Věřím, že se nám v inscenační úpravě podařilo zachytit podle mě hlavní téma Schulzova románu, které se dá ve stručnosti charakterizovat jako „osud geniálního umělce na pozadí rozporuplné renesanční doby,“ dodala Špalová.

Inscenace Kámen a bolest bude v Národním divadle Brno uvedena ve čtvrtek 22.12. ve světové premiéře.

Zdroj: NdB

 

Štítky Národní divadlo Brno, Kámen a bolest, Karel Schulz, Michelangelo Buonarroti, Lorenzo I. Medicejský, premiéra, Leonardo da Vinci, Niccolò Machiavelli, Lenka Lagronová, Divadlo Reduta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo Brno představí zítra ve světové premiéře unikátní inscenaci Kámen a bolest  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.