Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Muzeum romské kultury odhaluje poklad Romů

V Muzeu romské kultury v Brně můžete nyní navštívit unikátní rozsáhlou výstavu Poklad Romů/Amare somnaka, tajemství romského šperku. Vůbec poprvé odhaluje historické unikáty romských šperků ze zlata a stříbra a zároveň i tvorbu současných úspěšných romských designérů z celé Evropy.

Specialitou výstavy Poklad Romů jsou romští průvodci v tradičním oblečení. Ti návštěvníkům poskytují cenné doplňující informace ze života svých komunit a přibližují, že klenoty v romské materiální i duchovní kultuře neměly jenom dekorativní funkci. „Šperk je v kultuře Romů prvkem snad nejvíce viditelným, blyštivým, bombastickým. Fakticky byl však věcí praktickou, která jistila uchování rodu. Byl nedílnou součástí stejně tak vzhledu Romů, jako jejich životů. Je vnějším znakem, který v sobě ukrývá symboly a náznaky, jež jemnými předivy vedou až k nitru skutečného pokladu romské kultury – do oblasti duchovní kultury,“ přibližuje ředitelka Muzea romské kultury a zároveň kurátorka výstavy Jana Horváthová.

Nejstarší šperky ve výstavě jsou závěsy s mincemi z druhé poloviny 18. století, například křestní medailon s podobiznou Marie Terezie, z Prešova je pak zapůjčen světově ojedinělý stříbrný vajdovský řetěz. „Velmi silný příběh se pojí také se zlatým prstenem českých Romů, který muzeum získalo od pana Arnošta Vintra,“ popisuje Jana Horváthová.

Velká část jeho rodiny zahynula v koncentračním táboře v Osvětimi. On sám přežil jak internaci v Letech u Písku, tak v Osvětimi, kde byl dokonce v denním kontaktu s nechvalně známým lékařem Josefem Mengelem, jenž na Romech zde vězněných prováděl pokusy. Zlatý prsten, podle nějž se poznávali konští handlíři, byl součást rodinného majetku, který rodina uschovala u známých před svým odchodem do internace. Arnošt Vintr ho muzeu prodal, neboť chtěl, aby se na tento příběh nezapomnělo a aby rodový poklad skončil ve správných rukách,“ dodává.

Vystavované šperky muzeum sbíralo a kupovalo od začátku 90. let, vystavovány jsou vůbec poprvé. Některé z nich jsou unikátní zápůjčky z jiných muzeí či od soukromých vlastníků. Historická a kulturní hodnota je nevyčíslitelná.

Kromě historických šperků výstava představuje také romské designéry a šperky současných tvůrců. Na výstavě je tak zastoupena např. tvorba Moniky Vontszemüové ze Slovenska, která navrhuje šaty i šperky pro finalistky Miss Slovensko, nebo Nicole Taubinger, šperkařky, která vyrůstala v Německu, své umění studovala v USA a aktuálně žije v České republice. Nicole slaví velké úspěchy v zahraničí.

Přehlídka jejích šperků zahajovala např. mezinárodní bienále šperku v čínském Beijingu v roce 2015. „Jsme velmi rádi, že můžeme toto téma veřejnosti představit,“ uvádí druhá z kurátorské dvojice, Jana Habrovcová. „Romští šperkaři nejsou příliš známí, jejich práce má přitom špičkovou kvalitu a mnoho poloh, které je zajímavé sledovat,“ dodává Habrovcová

Obsáhlá výstava, jejíž cena vystoupala na 4 miliony korun, je instalována ve 3 výstavních sálech a zahrnuje 382 exponátů. Výstava potrvá v Muzeu romské kultury až do konce dubna 2017, autorem instalace je výtvarník Jan V. Maroušek. Součástí je bohatý doprovodný program workshopů s designérkami, dílnami pro děti i dospělé, tanečním workshopem nebo komentovanými prohlídkami s kurátorkami.

Záštitu nad výstavou udělil ministr kultury České republiky, Daniel Herman.

Zdroj: Muzeum romské kultury

 

Štítky šperk, výstava, Muzeum romské kultury, Romové, kultura, muzeum, Evropa, Brno, Jana Horváthová, Marie Terezie Habsburská, Česko, Daniel Herman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum romské kultury odhaluje poklad Romů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.