Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

HaDivadlo představí poprvé v České republice Náměsíčníky

Adaptaci rakouského spisovatele Hermanna Brocha Náměsíčníci uvede v pátek 11. listopadu HaDivadlo. V Česku půjde o vůbec první scénické uvedení tohoto díla. Šestisetstránkovou románovou trilogii Náměsíčníci adaptoval režisér a umělecký šéf HaDivadla Ivan Buraj.

 

Náměsíčnictví představuje v trilogii absurdní jistotu, která vede postavy k jejich cílům. Tato cesta může znamenat manželství bez lásky, udavačství či vraždu. Zároveň se tak dotyční jedinci udržují v systému svých hodnot, takže jejich činy se jim jeví jako správné a jediné možné. „Je velice důležité vracet se v dnešní době k textům a kontextualizovat současný neklid a nejistotu naší společnosti,“ uvedl Buraj.

"Skrze obraz meziválečného období a průzkum rozpadajících se hodnot tradiční Evropy tak prosvítá komentář k naší éře technologického a relativistického věku, posedlého pragmatismem až fanatismem. Musíme si uvědomit, že jsme si tuto fázi sami předurčili, když jsme začali volat po osvobození člověka. K tomu všechno toto pochybování patří. Je hrozně důležité se teď z toho nesložit a na to dobré z 20. století navázat," dodal Buraj.

Zdroj: MMB

Štítky Česko, Hermann Broch, Ivan Buraj, Meziválečné období, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

HaDivadlo představí poprvé v České republice Náměsíčníky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.