Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Burningboy oslaví vinyl v Distillery

Burningboye si možná někteří pamatují jako organizátora festivalu burningBEATS spojeného typicky s areálem Zbrojovky. Ti s kratší pamětí ho můžou znát z vysílání Radia R, kde moderuje svoji bohémskou revue. Trochu se v poslední době pozapomnělo, že je především osobitý muzikant.

Ve středu od 19:00 v Distillery proběhne oslava vydání jeho 4. alba Harm Reduction – tentokrát na vinylu. Poprvé přitom spolupracoval s dalšími umělci, zpěvačkami Sárou Milfajtovou (Městské divadlo), Kateřinou Ve a Panačikem, který celou desku produkoval a přidal B stranu remixů. Aktuálně je na youtube i video k singlu Only Us, které natočil fotograf Mojmír Bureš.

Burningboy se na scéně pohybuje skoro 15 let a podařilo se mu vypracovat nezaměnitelný styl, který ovšem není pro každého. Neobtěžuje se živým hraním, takže si prostě pustí svoje elektro a zpívá do něj. Klikání myší ve skrytu za monitorem laptopu považuje na pódiu za zvrhlé, ale svlékání a lascivní pózy už mu nevadí. Jeho pěvecké výkony bývají diskutabilní, podobně jako hudba, takže se konzervativnější diváci hůř chytají. On se přitom netají faktem, že mu o technickou dokonalost a čistotu intonace nikdy nešlo. Považuje se za moderního punkáče, který využívá technických výdobytků doby, aby mu zajistili „sex, drogy a karaoke“.

Název desky slibuje jisté zklidnění oproti předchozímu divokému období a přizvání dalších k její tvorbě výsledku opravdu prospělo. Především Panačikovo umělecké vedení vytvořilo z vinylu skutečně exkluzivní počin. Uslyšíte dvě podání burningova příběhu ve výpravné a barevné elektronické koláži, jaká těžko hledá srovnání. Škoda, že se po nahrávání překvapivě rozešli a další spolupráci neplánují.

Živá vystoupení jsou ale nakonec to, oč burningovi jde především. Někteří ho proto považují spíš za performera a je pravda, že na pódiu předvádí show, kterou by u elektroniky čekal málokdo. Navíc se poslední dobou proslýchá, že se k vydání vinylu naučil konečně i zpívat. Nenechte si tuto neobvyklou hudební událost brněnského podzimu ujít už i pro volbu prostoru. Postindustriální atmosféra a podnik, kde koncerty normálně nebývají, odkazují právě na burningovy začátky na Zbrojovce. Vypadá to, že se tu opět po letech schyluje k zážitku, na který se bude dlouho vzpomínat.

(med)

Štítky YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Burningboy oslaví vinyl v Distillery  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.