Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Komentovaná prohlídka v rámci výstavy na Špilberku představuje díla průkopníka videoartu B. W. Vašulky

Výstavu zakladatele a průkopníka videoartu Bohuslava Woody Vašulky připravilo Muzeum města Brna na Špilberku. Má název Mystery of Memory a probíhá od poloviny září do 6. listopadu. Dnes výstavu navíc obohatí komentovaná prohlídka kurátorů.

 

Bohuslav Woody Vašulka stál v 60. letech v New Yorku u zrodu audiovizuálního umění a videoartu, když založil legendární experimentální centrum The Kitchen. Jako jeden z prvních zkoumal možnosti elektronického obrazu a vizuální efekty.

To, co lze dnes stvořit na počítači, vytvářel Vašulka o půl století dříve na primitivní technice. „Snažím se integrovat či obsáhnout veškeré kulturní systémy kódování: text, zvuk, pohled kamery, fyzický pohyb, choreografické gesto, interaktivní postupy,“ uvádí Vašulka.

Od 16.30 přiblíží na Špilberku kurátoři Ilona Víchová a Tumáš Ruller Vašulkovy nadčasové experimenty, průkopnický přístup k videu i jeho dobrodružný život, když se mu podařilo jako umělci uspět v 60. letech v New Yorku.

Zdroj: MMB

 

 

Štítky videoart, Špilberk, výstava, Woody Vasulka, Muzeum města Brna, New York, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komentovaná prohlídka v rámci výstavy na Špilberku představuje díla průkopníka videoartu B. W. Vašulky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.