Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Káťa Kabanová dnes zahájí Zpátý ročník bienále Janáček Brno

Premiéra opery Káťa Kabanová v režii Roberta Carsena dnes otevře pátý ročník mezinárodního bienále Janáček Brno. Potrvá do 18. října, nabídne mimořádné operní inscenace, sborové koncerty, komorní vystoupení i recitály. Převažuje hudba Leoše Janáčka, jemuž je festival věnovaný, zazní ale také kompozice jeho současníků a následovníků.

Dvaašedesátiletý Kanaďan Carsen inscenuje Káťu Kabanovou s využitím umělé vodní plochy. Hladina na jevišti Janáčkova divadla jednak znázorňuje řeku Volhu, v jejíchž vlnách nakonec titulní postava nachází smrt, ale zároveň má vyvolávat pocit nekonečného prostoru a dostává další symbolické významy. "Voda dokáže lidi spojovat, ale také oddělovat, izolovat," řekl novinářům v Brně Carsen.

V sobotu festival pokračuje klavírním matiné, koncertem Pražského filharmonického sboru a vystoupením britského tenora Tobyho Spence. K dalším vrcholům festivalu se podle pořadatelů zařadí opera Z mrtvého domu v podání Státního divadla Norimberk a režii Calixta Bieita.

Režisér David Radok připravuje dvojprogram složený z oper Modrovousův hrad Bély Bartóka a Očekávání Arnolda Schönberga. Jde o koprodukci pořádajícího Národního divadla Brno a Opery Göteborg. Zájem o vstupenky na festivalové akce je vyšší než v minulém ročníku, z předprodejů už zmizely více než tři čtvrtiny všech lístků.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Leoš Janáček, koncert, Brno, festival, opera, Janáčkovo divadlo, obrazová kompozice, Toby Spence, Béla Bartók, Arnold Schönberg, David Radok, Pražský filharmonický sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Káťa Kabanová dnes zahájí Zpátý ročník bienále Janáček Brno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.