Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Mnohotvárnost současného krátkého filmu představí divákům 57. ročník festivalu Brněnská 16

Festival startuje 12. října v kině Art, o tři dny později porota oznámí vítěze. Vybere jej z hraných i animovaných filmů od amatérů, nezávislých tvůrců či studentů filmových škol z Evropy, Ameriky i Asie.

"Šestnáctka" je festival s dlouholetou tradicí, koná se od roku 1960 bez přerušení. Publikum je však mladé a  pořadatelé se snaží sestavovat aktuální a svěží program. "Rostoucí zájem o festival se potvrdil v roce 2015, kdy se
návštěvnost vyšplhala přes 1200 diváků,"
uvedla umělecká ředitelka festivalu Marika Kupková.  

Do soutěže letos filmaři z celého světa přihlásili více než 600 snímků. Komise pak vybrala 39 filmů z 22 zemí, z nichž vzejde celkový vítěz určený odbornou porotou. Další ceny uděluje studentská porota a také diváci. 

Největší zastoupení má letos Polsko a trochu netradičně také Írán. Soutěžit budou též filmy z Izraele, Číny, Německa, Indonésie, Spojených států a dalších zemí. Česko reprezentuje studentský snímek Lesapán Pavla Soukupa.

Diváci holdující žánrovým filmům se mohou těšit na dvě pocty hororové kinematografii, muzikál a několik komedií. Na vážnější notu zahrají sociální dramata, zastoupeny jsou filmy animované i experimentální. Nebudou chybět ani hosté ze zahraničí.

"Letos festival navštíví spisovatel Chuck Palahniuk a v porotě usedne například filmař Mehdi Fard Ghaderi, který uspěl na Brněnské 16 v roce 2013 s filmem Zrcadlová narace prostých příběhů," uvedl dramaturg Milan Šimánek.
 

Zdroj: ČTK

Štítky festival, film, USA, krátký film, Evropa, Asie, kino, Pavel Soukup, Chuck Palahniuk, Mehdi Fard Ghaderi, Polsko, Írán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mnohotvárnost současného krátkého filmu představí divákům 57. ročník festivalu  Brněnská 16  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.