Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Othello uzavřel 17. ročník Letních shakespearovských slavností v Brně

Poprvé v historii čekaly letos brněnské diváky na hradě Špilberk dvě premiéry a speciální jeviště v podobě arény. Občas nás pozlobil déšť, někdy vlezlá zima, diváci však byli odhodlaní si divadlo užít a počasím se nenechali „rozhodit“. Letošní Letní shakespearovské slavnosti v Brně jsou za námi.

Co přinesl letošní ročník?

V roce, který byl 400. výročím úmrtí Williama Shakespeara, se diváci mohli v Brně těšit na hry Veselé paničky windsorské, Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, Romeo a Julie, Mnoho povyku pro nic a Othello. „Společenské oblečení letos nebylo úplně v kurzu – počasí bylo rozmarné a nevyzpytatelné. Teplý svetr, nepromokavá bunda, deka – to bylo to pravé vybavení pro diváka divadla pod širým nebem,“ komentuje letošní ročník Roman Valla, ředitel spolupořádající agentury Ogilvy & Mather Morava.

Veselé paničky windsorské s sebou do Brna přinesly dešťové kapky, diváci však byli shovívaví, a díky teplému oblečení a pláštěnkám zvládli i přerušené představení. Následovala letošní první premiéra Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, která se představila na scéně připomínající luxusní jachtu. Třetí v pořadí byla nejslavnější milostná tragédie Romeo a Julie, po tři večery se v hlavních rolích představili Jan Sklenář a Tereza Voříšková.

Poslední červencová hra Mnoho povyku pro nic byla plná nádherných kostýmů a nezapomenutelného humoru strážníků Puškvorce a Šťovíčka. Kvůli nepřízni počasí však muselo být 31. července jedno z představení zrušeno. Srpnová část divadelního festivalu patřila druhé letošní premiéře - tragédii Othello. Slovenština společně s češtinou, speciální úprava jeviště a brilantní výkony herců, patřičně oceněné potleskem diváků, zakončily letošní ročník Letních shakespearovských slavností.

Letošní ročník v číslech:

  • 17. ročník
  • 15 hracích večerů
  • 13, 5 tisíc diváků
  • 5 Shakespearových dramat
  • 2 premiéry
  • 1 zrušené představení

Co se chystá pro další sezónu?

Pokaždé si říkáme, že letos hrajeme Veselé paničky naposledy a pokaždé, když vidíme nadšení publika, řekneme si, že to zkusíme ještě příští sezónu – ale už opravdu naposledy. Letos si to říkáme už po osmé. Ještě můžu prozradit, že příští ročník by měl být unikátní v počtu brněnských premiér a měl by opět proběhnout v prostředí hradu Špilberk na přelomu měsíců července a srpna,“ říká Roman Valla.

V Praze budou představení Letních shakespearovských slavností probíhat až do 3. září, pokud jste letos nestihli představení v Brně, máte možnost sehnat ještě několik volných míst na pražská představení na www.shakespeare.cz.

Tisková zpráva

Štítky slavnost, Brno, představení, premiéra, Špilberk, William Shakespeare, divadlo, Romeo a Julie, Ogilvy, Tereza Ramba, Jan Sklenář, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Othello uzavřel 17. ročník  Letních shakespearovských slavností v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.