Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Brno hostí kytaristy z celého světa, dorazí hvězdy z Los Angeles

Koncerty a mistrovské kurzy tvoří hlavní náplň Mezinárodního kytarového festivalu Brno. Začal v neděli, potrvá do pátku. Hlavní hvězdou je v jubilejním 25. ročníku americký Los Angeles Guitar Quartet. Soubor označovaný za nejlepší světové kytarové kvarteto se pyšní cenou Grammy a má široké žánrové rozpětí.

Na svém webu uvádí, že rozsah jejich koncertních programů sahá od bluegrassu po Bacha.

Pro včerejší slavnostní zahájení v rytmu flamenka si pořadatelé vybrali nádvoří hradu Špilberk. Kvarteto z Los Angeles zahraje ve středu v Besedním domě, ostatní koncerty se tradičně konají v sále Nové radnice, kde jinak zasedá městské zastupitelstvo.

Své umění tam předvedou například Patrick Kearney z Kanady, Roberto Fabbri z Itálie nebo Eduardo Pascual a Paco Seco ze Španělska. Všichni podle pořadatelů patří ke kytarové špičce svých domovských zemí.

Největší zájem publika v předprodeji poutala úvodní Noc flamenka, dobře jdou na odbyt i lístky na Los Angeles Guitar Quartet. V pátek jich bylo prodáno 300, řekla Gabriela Peringerová z Turistického informačního centra.

Brněnský festival tradičně tvoří také přednášky, prezentace výrobců kytar, prodej doplňků a zejména mistrovské kurzy. Podle organizátora Vladislava Bláhy, uznávaného českého virtuoza, se letos přihlásilo více než 100 aktivních účastníků. Na závěr festivalu vybrané absolventy čeká koncert v kytarovém orchestru.

Součástí akce je i mezinárodní soutěž Guitartalent. Přihlásilo se 50 hudebníků z celého světa včetně Japonska nebo Argentiny.

Zdroj: ČTK

Štítky Los Angeles, Brno, festival, Grammy Award, Patrick Kearney, Roberto Fabbri, Besední dům, Kanada, Itálie, Španělsko, Vladislav Bláha, Špilberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno hostí kytaristy z celého světa, dorazí hvězdy z Los Angeles  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.