Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Festival k výročí Mendelova narození ukáže jeho čtyři tváře

Festival Mendel is back připomene o víkendu 194. výročí narození Gregora Johanna Mendela. Víkendový program představí na čtyřech místech v Brně odlišné tváře úspěšného vědce. Součástí festivalu bude i otevření stálé expozice v Mendelově muzeu Masarykovy univerzity, uvedli organizátoři akce na dnešní tiskové konferenci.

Ústředním motivem celého festivalu bude světlo, které v podobě velkých svítících hrášků propojí jednotlivá místa Mendelova působení v Brně. Tematický program připravili organizátoři v Jánské ulici, Zelném trhu, Komenském náměstí a v samotném Mendelově muzeu.

"Na těchto místech představíme čtyři Mendelovy tváře, tedy kněze, genetika, meteorologa a včelaře," řekla organizátorka festivalu Jana Janulíková. Každé místo a vědcovu práci bude prezentovat vlastní světelná a audiovizuální instalace. Odpoledne budou na všech místech odborné přednášky a program pro děti.

Jedna z projekcí připomene i Mendelovu práci z roku 1870 Smršť nad Brnem. "Návštěvník bude sám součástí audiovizuální smršti v podzemí pod divadlem Reduta," uvedl organizátor projekcí Jan Machát. Podzemní chodby pod divadlem budou zároveň přístupné a propojené s labyrintem pod Zelným trhem.

Spolu s festivalem bude k výročí Mendelova narození otevřena i nová stálá expozice v Mendelově muzeu Masarykovy univerzity. Výstava s názvem Gregor Johann Mendel - příběh skromného génia ukáže zakladatele genetiky v jiném světle, jako obyčejného člověka.

"Chceme prezentovat nové originální exponáty fyzicky i virtuálně, protože ne všechny máme přímo k dispozici," řekl ředitel muzea Ondřej Dostál. Originální písemnosti uložené v archivech ve Spojených státech tak budou promítané na speciálních skleněných příčkách. Zahájení výstavy 23. červencevečer doplní koncerty  kapely Futurum, Michala Pavlíčka a dalších.

Své objevy Mendel poprvé veřejně přednesl v únoru a březnu 1865 v prostorách někdejší reálky v Jánské ulici. Vědecký svět Mendelovy myšlenky docenil až s velkým odstupem, nyní jej však vnímá jako jednoho z otců moderní přírodovědy.
  

Štítky Gregor Mendel, festival, Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity, Brno, Michal Pavlíček, Ondřej Dostál, Zelný trh (Brno), USA, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival k výročí Mendelova narození ukáže jeho čtyři tváře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.