Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Legendární Oceán vydal po dvaceti pěti letech nové album. Pokřtí ho na Flédě

Ve středu 22. června pokřtí skupina Oceán na Flédě své nové album, které po dvaceti pěti letech nabídne čerstvou autorskou tvorbu. Fanoušci kultovní kapely se mohou těšit na hutný koncertní program. Kromě jedenácti nových písní z alba „Ve smíru“ na pódiu zazní i legendární hity kapely z přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Skupina Oceán se vrátí na koncertní pódia se zbrusu novým albem. Nezaměnitelný hlas Petra Muka vystřídá sametový alt Jitky Charvátové. Studiová nahrávka se symbolickým názvem Ve smíru vznikla v produkci Armina Effenbergera (člen electro-popového Cartonnage a producent Support Lesbiens), který se významně podílel na jeho zvukové podobě. Nové skladby zní velmi současně, i když návaznost na starší alba kapely, coby průkopníka české elektronické hudby, je nepřeslechnutelná. „Tohle album považuju za takový most mezi dobou tenkrát a dobou teď. Vrátili jsme se k tomu, co nás baví, čím žijeme,“ dodává bubeník Oceánu Jan Vozáry. Vlajkovými písněmi alba jsou skladba Dante a píseň věnovaná Petru Mukovi Bludný Holanďan.

Sestava Oceánu, kterou aktuálně tvoří čtveřice Jitka Charvátová (zpěv), Petr Kučera (klávesy), Jan Vozáry (bicí) a Petr Hons (kytara, basa), prošla poměrně zásadní proměnou. Nejviditelněji na postu zpěváka. Charismatický hlas Petra Muka nahradil podmanivým a zkušený alt zpěvačky Jitky Charvátové. „Jitka není v muzikantské rodině Oceánu žádným nováčkem. Se členy současné i původní podoby kapely průběžně spolupracovala už od roku 1993, například na projektu Dušana Vozáryho Déva nebo od roku 1994 jako zpěvačka kapely Fiction, kterou založil Mejla Hlavsa s bratry Dušanem a Janem Vozáryovými,“ vysvětluje Ondřej Bača, dramaturg klubu Fléda. Nováčkem není ani baskytarista Petr Hons, který sice v původní sestavě nehrál, je však téměř výhradním textařem kapely od dob jejího vzniku.

Album „Ve smíru“ vyšlo 3. června u Warner Music. Oceán pokřtí nové album hned na třech místech: 15. června v pražském klubu Roxy, o týden později v brněnském klubu Fléda a na 19. srpna je naplánováno speciální vystoupení v Bratislavě.

Z historie Oceánu

Původní českobudějovická formace Oceán působila v letech 1985-1993. V prosinci 1989 si ji vybrala slavná britská skupina Erasure jako předskokana na svém turné po Velké Británii. Na přelomu osmdesátých a v raných devadesátých letech vyprodával Oceán koncertní haly po celém Československu a držel se na předních místech českých hitparád. Stál u zrodu používání umělých zvuků vytvářených syntezátory a samplery a právem je tak nazýván průkopníkem české elektronické hudby.

Oceán: křest alba „Ve smíru“, 22. června 2016, 20:00, Fléda, Brno

Cena vstupenek: předprodej 199 Kč + poplatky sítě/ na místě 250 Kč

Facebook událost

Tisková zpráva

Štítky hudební skupina, Fléda, oceán, Jitka Charvátová, Petr Muk, Jan Vozáry, Milan Hlavsa, Petr Kučera, Facebook, Erasure, Warner Music Group, Roxy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární Oceán vydal po dvaceti pěti letech nové album. Pokřtí ho na Flédě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.