Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zmikunde! Kadle! Válface! Na Šbiplergu jsou Lucemburské opráski

Karlovské jubileum a Lucemburky připomíná na Špilberku trochu netradičně komiks Opráski sčeskí historje. Jeho svérázný pravopis a vtipné hlášky baví internet a teď už i návštěvníky brněnského hradu. Na lidi čekají komiksové příběhy o Lucemburcích – ti se po stovkách let vrací na Špilberk, kde se ukážou v novém světle.

Jak dopadne Karel IV. po noci na Karlštejně, co dostane Zikmund a jakého chce Jošt doopravdy koně? A jak si Zikmund s Joštem rozumí? „Podle toho, jak se zrovna potřebují. Jak to v rodině bývá, když si potřebujete od příbuzných půjčit sekačku na trávu nebo peníze na armádu, snažíte se s nimi vyjít, co to dá, ale někdy je to těžký,“ říká autor oprásků Jaz. 

Překlepy a pravopisné chyby, obrázky jak malované myší, na druhou stranu suchý humor a nečekané pointy – tak by se daly stručně popsat Opráski sčeskí historje. Označit je za naivní je však zcestné. Komiksy vynikají slovními hříčkami a přesmyčkami, odkazují na detaily z českých dějin a zasměje se u nich spíš ten čtenář, který v hodinách dějepisu dával aspoň trochu pozor. Opráski kreslí záhadný autor Jaz, který na veřejnosti vystupuje pouze v masce Zmikunda, jedné z nejoblíbenějších postav komiksu.

Opráski mají vlastní typický humor a vizuální styl. V kresbách si nelze nevšimnout věrné podoby s lucemburskými panovníky. „Z průzkumů sice nevycházíme, ale nebožtíky si v případě potřeby rovnou vykopáváme sami. Nejvěrnější podoba se nám podařila vystihnout pochopitelně u Zmikunda,“ popisuje Jaz kreslení.

Na výstavě Lucemburských oprásků lidé uvidí na tři desítky komiksových příběhů s Lucemburky v hlavních rolích (pravda, třeba v případě Václava IV. i ve vedlejších). Čtenáři je poznají z Facebooku, kde se Opráski sčeskí historje objevily poprvé už na konci roku 2012, i z knížek, kterých už Jaz vydal celkem pět. „Je tam ale řada dílů, které na webu nevyšly, a několik oprásků vytvořených speciálně pro tuto výstavu,“ dodal Jaz.  „Některé opráski si lidé mohou dokonce sami rozhýbat,“ prozrazuje kurátor výstavy Ctibor Ostrý.

Komiksům na dobové atmosféře 14. a 15. století dodají i nejrůznější sbírkové předměty. Lidé uvidí nové archeologické nálezy jako kamnové kachle zdobené lucemburskými motivy, nádoby na vodu ve tvaru zvířat, tzv. aquamanile, nebo třeba meč, který se našel v odpadní jímce. Kromě toho budou k vidění i další exponáty, které souvisí s komiksovými příběhy – třeba busty členů Lucemburské rodinky, portrét císaře Zikmunda (tentokrát ne od Jaze, ale od Albrechta Dürera) nebo repliky středověkých zbraní zhotovené v 19. století. K vidění bude i 80centimetrový model Joštovy jezdecké sochy. „Je to první odlitek sochy z bronzu před tím, než ji sochař Jaroslav Róna desetkrát zvětšil pro umístění na Moravském náměstí,“ říká Ostrý. Jošta na koni si tak lidé prohlédnou nezvykle shora.

Lucemburské opráski: od 21. dubna do 3. července 2016 v galerii Jih na hradě Špilberku.

Tisková zpráva

Štítky Špilberk, Opráski sčeskí historje, Lucemburkové, výstava, Brněnský hrad, Karel IV. Lucemburský, Albrecht Dürer, Václav IV. Český, Jaroslav Róna, Hrad Karlštejn, Facebook, komiks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmikunde! Kadle! Válface! Na Šbiplergu jsou Lucemburské opráski  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.