Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Madonu z Veveří si v Brně prohlédlo už více než 1000 lidí

Počet lidí, kteří si v Diecézním muzeu v Brně prohlédli gotický obraz Madony z Veveří, už překročil tisícovku. Součástí upravené expozice Vita Christi je dílo od 16. března. Národní galerie v Praze musela obraz vydat na základě soudního rozhodnutí farnosti Veverská Bítýška. Farnost pak svěřila deskovou malbu právě Diecéznímu muzeu.

"Mezi příchozími jsou rovnoměrně zastoupeny všechny věkové kategorie. Návštěvníci cíleně kvůli Madoně z Veveří přijíždějí z celé republiky, ale i ze zahraničí, především z německy hovořících zemí," sdělila mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Muzeum zavedlo pravidelné prohlídky s průvodcem v 10:15 a následně každou celou hodinu do 16:00 hodin. Lidé ale mohou navštívit expozici i samostatně mimo uvedené časy, a to až do 17:00. Ředitel Diecézního muzea Martin Motyčka doporučuje větším skupinám, aby si předem rezervovaly prohlídku v požadovaném čase.

Diecézní muzeum umístilo Madonu z Veveří do výklenku, kde má podle pracovníků ideální podmínky z hlediska vlhkosti vzduchu, teploty i bezpečnosti. Do kostelíku u hradu Veveří, kde po staletí visela, se již madona vrátit nemůže - právě kvůli bezpečnosti a podmínkám pro uchovávání kulturní památky.

Národní galerie podala proti pravomocnému verdiktu o vydání obrazu dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozhodnutí zatím nepadlo.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Diecézní muzeum, Veveří, Národní galerie v Praze, Veverská Bítýška, Madona z Veveří, Martin Motyčka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Madonu z Veveří si v Brně prohlédlo už více než 1000 lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.