Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Filmy, které jste viděli, jak jste je ještě neviděli, míří do Scaly

„Díváte se rádi na filmy? A díváte se pozorně?“ tak zní otázka pro všechny zájemce o nový cyklus filmových projekcí s názvem Obzory, který míří tohle jaro do kina Scala. Jeho organizátoři chtějí divákům otevřít oči dokořán. Postupně jim představí témata autorství a diváctví, žánru, scénáře, filmových hvězd či produkce.

Cyklus filmových projekcí s názvem Obzory mohou brněnští diváci zhlédnout od konce února každé úterý v kině Scala. Za pomoci dobře známých filmových děl domácí i zahraniční kinematografie se odborníci z praxe i teoretici budou snažit odhalit taje filmového světa běžnému divákovi. Organizátoři slibují, že ukážou lidem filmy, které dobře znají, ve zcela novém světle.

Nápad přišel od skupiny studentů Masarykovy univerzity, kteří ho organizují v rámci projektu studentského kina. „Film se pohybuje mezi dvěma krajními body - jako mainstreamové médium pro nejširší publikum a jako předmět akademického studia pro odborníky. Prostor mezi tím nenabízí laickému divákovi mnoho šancí k poznávání,“ uvedla vedoucí projektu Petra Fujdlová. Ambiciózní studenti tak chtějí pomocí populárně-naučných úvodů a přednášek k jednotlivým filmům rozšířit filmovým nadšencům obzory. V programu uvedou starší i nové filmy, jak známé trháky (96 hodin, Matrix, Čaroděj ze země Oz), tak i filmy české jako je kupříkladu Gottland, který většina diváků na velkém plátně doposud neviděla. Cyklus zahrnuje přednášky a debaty s hosty z domova i ze zahraničí. "Velmi se těšíme, že budeme moct uvést jak teoretiky jako Jakub Macek či Radomír "Douglas" Kokeš, tak i praktiky, například Štěpána Hulíka nebo Pavla Strnada. Mimo jiné přijede dokonce Peter Krämer, host z Velké Británie, jehož přednášky jsou zkrátka bezkonkurenční," řekla organizátorka Lucia Brutovská.

Studentské kino má ve Scale už delší tradici. Diváci si možná pamatují úspěšný cyklus seriálů „Vlny“, nebo animované filmy „Animotéka“. „Obzory“ nastupují pod záštitou Masarykovy univerzity v jarním semestru po cyklu slovenských filmů „Nad Scalou sa blýska“. Slavnostní zahajovací večer se bude konat 23. února a představí Kubrickův Mechanický pomeranč.

Tisková zpráva

 

Štítky Scala, kino, film, přednáška, Masarykova univerzita, Štěpán Hulík, Peter Krämer, Pavel Strnad, Horizont, Matrix, Velká Británie, Mechanický pomeranč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmy, které jste viděli, jak jste je ještě neviděli, míří do Scaly  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.