Počasí dnes22 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Muž ve větru – interaktivní diskuze o Edvardu Benešovi

Edvard Beneš. Výrazný muž našich dějin, který snad nikoho nenechává chladným. Postava, u které neplatí klasické rozdělení na padouchy a hrdiny. Interaktivní debata, která se uskuteční 4. listopadu v Sále Břetislava Bakaly v Brně v rámci projektu Rok smíření, přinese mnoho otázek i odpovědí nejen o něm, ale také o složité době, v níž žil.

Ministr zahraničí, předseda vlády, druhý prezident Československé republiky, exilový i poválečný prezident. Tím vším byl Edvard Beneš, představitel státu v těch nejtěžších dobách minulého století. Jedni v něm vidí spoluzakladatele státu, osvoboditele a první oběť bolševiků. Jiní jej mají za Masarykův bledý stín, pomnichovského i předúnorového zbabělce, potažmo pachatele genocidy. Jaký ve skutečnosti byl a jak ho jeho působení vnímáme v dnešní době?

Edvard Beneš žil v mimořádně pohnutých dobách, byl vystaven obrovským tlakům a musel činit závažná rozhodnutí. Jeho dodnes kontroverzní působení v čele státu rozebereme s předními odborníky v interaktivní debatě s názvem Muž ve větru, do které se svými dotazy a názory může zapojit každý,“ říká organizátor diskuze Jaroslav Ostrčilík.

Diskutovat budou odborníci i veřejnost
Diskuze, na které se organizačně podílí také Turistické informační centrum města Brna, proběhne ve středu 4. listopadu od 18 hodin za účasti předních českých i zahraničních odborníků a historiků. Konkrétně bude diskutovat novinář a publicista Pavel Kosatík, spoluzakladatel občanského sdružení Antikomplex Matěj Spurný, historik a politolog Michal Pehr a ředitel Fóra inštitútu pre výskum menšín v Šamoríně a vedoucí Katedry historie na Univerzitě Jánosa Selyeho Attila Simon. Večerem pak provede moderátor a scénárista pořadu České televize Historie.cs Vladimír Kučera.

Sál Břetislava Bakaly bude přístupný veřejnosti a zájemci nejen z Brna budou mít možnost před i v průběhu diskuze pokládat své dotazy také prostřednictvím mailu muzvevetru@roksmireni.cz nebo Facebooku Rok smíření. Akci bude živě na svých internetových stránkách přenášet Česká televize - www.ceskatelevize.cz/porady/10000000222-muz-ve-vetru-edvard-benes/.

Tisková zpráva

Štítky Edvard Beneš, Brno, Břetislav Bakala, Česká televize, Československo, Attila Simon, Pavel Kosatík, Michal Pehr, Matěj Spurný, Vladimír Kučera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž ve větru – interaktivní diskuze o Edvardu Benešovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.