Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Výstava o Americe zavede návštěvníky na palubu Kolumbovy lodi

Na palubu lodi Kryštofa Kolumba i do mayského města zavede návštěvníky nová výstava Moravského zemského muzea v pavilonu Anthropos. Expozice nazvaná Země na obzoru je vhodná zvláště pro rodiny s dětmi. Představuje hravou a zábavnou formou kulturu předkolumbovské Ameriky, stejně jako cesty proslulých objevitelů a dobyvatelů Nového světa.

"Výstava seznamuje návštěvníka s řadou zajímavých národů, jakými byli Mayové, Olmékové či Toltékové, ale také s kulturami z oblasti centrálních And," popsala náměstkyně ředitele muzea Eva Pánková.

Údiv mohou vzbudit astronomické a matematické znalosti indiánů, jejich architektura, duchovní svět, ale také řemeslné a umělecké dovednosti. Díky animacím si lidé prohlédnou některá mayská města, maysko-toltécký komplex Chichén Itzá se slavnou pyramidou a další stavby.

Kromě objevitele Kryštofa Kolumba výstava představuje další osobnosti spjaté s průzkumem, ale také kořistnickým dobýváním Nového světa. Jsou mezi nimi třeba Amerigo Vespucci, Hernán Cortés a Francisco Pizarro. Expozice dokonce umožňuje procházku po palubě modelu Kolumbovy lodi Santa Maria.

Výstavu tvoří zápůjčky z Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, ukázky ze zoologických a entomologických sbírek Moravského zemského muzea a také klenoty ze soukromých kolekcí. Vůbec poprvé se v Česku představují artefakty kultury Muisků.

Zdroj: ČTK

Štítky Kryštof Kolumbus, kultura, Amerika, Moravské zemské muzeum, výstava, Hernán Cortés, Amerigo Vespucci, Francisco Pizarro, Andy, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Chichén Itzá, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava o Americe zavede návštěvníky na palubu Kolumbovy lodi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.