Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Současné nejúspěšnější hudební těleso České republiky zahájilo jubilejní 10. abonentní cyklus

V neděli 6. září 2015 odstartoval slavnostním zahajovacím koncertem v brněnském Besedním domě již desátý jubilejní abonentní cyklus Českého filharmonického sboru Brno. Koncert slavnostně uvedl generální ředitel České filharmonie David Mareček, který sbor označil za nejúspěšnější české hudební těleso současnosti, které by si zasloužilo výraznější podporu, aby mohlo fungovat i nadále.

Apeloval tak na zástupce města a kraje i soukromé firmy, které by mohly sbor v jeho činnosti podpořit, aby mohl nadále rozdávat radost z hudby u nás i v zahraničí.

V první polovině koncertu zazněly skladby W. A. Mozarta Regina coeli in C a Regina coeli in B, v druhé polovině si potom návštěvníci mohli vychutnat působivé Requiem Gabriela Faurého. Výjimečný hudební zážitek připravil sbor pod taktovkou profesora Petra Fialy společně s PKF-Prague Philharmonia a sólový zpěv zazněl v podání Hany Škarkové a Tomáše Badury. Celý slavnostní koncert byl zaznamenán a odvysílá ho tuto neděli 13. září 2015 v 20:00 TV NOE. Každý, kdo se nestihl zúčastnit této hudební události osobně, bude mít tak možnost vychutnat si špičkový koncert alespoň ze záznamu.

Kromě desátého jubilejního abonentního cyklu slaví sbor letos i 25. výročí svého založení a diváci se proto mohou místo tradičních šesti těšit rovnou na osm abonentních koncertů. Další koncert cyklu se uskuteční 25. října 2015 tradičně v Besedním domě a uvede Requiem od Camilla Saint-Saënse a Biblické písně a Te Deum od Antonína Dvořáka.

Sbor se zaměřuje na oratorní, kantátový a operní repertoár a díky své kvalitě absolvuje ročně kolem sta koncertů doma i v zahraničí. Kritika oceňuje především kompaktní zvuk a širokou škálu výrazových prostředků, jimiž sbor disponuje.  Sbor obdržel dvě významné evropské ceny – Echo Klassik, byl nominován na prestižní dánskou cenu Danish P2 Music Prize v kategorii symfonická nahrávka roku, získal cenu německých kritiků – Preis der Deutschen Schallplattenkritik a japonský hudebně-kritický časopis Geijutsu Disc Review mu udělil za nahrávku Dvořákova Requiem prestižní ocenění Tokusen.

Tisková zpráva

Štítky koncert, hudební skupina, Česko, Besední dům, David Mareček, Česká filharmonie, Český filharmonický sbor Brno, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák, Gabriel Fauré, Petr Fiala, Regina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Současné nejúspěšnější hudební těleso České republiky zahájilo jubilejní 10. abonentní cyklus  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.