Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Zámek v Lysicích představí nalezenou hru Ebner-Eschenbachové

Na nádvoří zámku v Lysicích na Blanensku uvedli dnes ochotníci světovou premiéru salónní komedie Fialky spisovatelky Marie Ebner-Eschenbachové (1830-1916).

Je považována za rakouskou Boženu Němcovou a podle odborníků patří k nejznámějším německy píšícím autorkám 19. století. Pocházela z rodu Dubských a žila právě na lysickém zámku. Památkáři našli hru Fialky před rokem v tamním archivu.

"Originál je napsaný v němčině. Nechali jsme jej přeložit a s ochotníky z Lysic, Drnovic a Kunštátu připravili hru. Celkem si v ní zahraje 11 nadšenců, mezi nimi starostové Lysic a Drnovic," řekla lysická kastelánka Martina Medková Rudolfová.

Komedie se zřejmě po napsání ztratila, a tedy asi nikdy nebyla uvedena na divadelních prknech. Pojednává o slibu, který dá muž své ženě, že pokaždé, když zalže, hodí z okna kytku. "Létá jich ven poměrně mnoho. Hra je o tom, jak moc je nepříjemné říkat lidem pravdu," doplnila kastelánka.

Spisovatelka Marie Ebner-Eschenbachová psala pro vídeňská divadla hry, je autorkou četných knížek pro děti, a navíc do němčiny překládala díla Williama Shakespeara. Zámek ročně navštíví asi 40.000 turistů, přičemž část z nich přijíždí z Rakouska, aby na výletě pátralo po osudech spisovatelky.

Zdroj: ČTK

Štítky Lysice, okres Blansko, Božena Němcová, Drnovice, nádvoří, William Shakespeare, Kunštát, zámek, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Lysicích představí nalezenou hru Ebner-Eschenbachové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.