Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně začala výstava Kabarety a varieté v Letohrádku Mitrovských

V Letohrádku Mitrovských v Brně začala výstava s názvem Kabarety a varieté, která potrvá do 28. června. Přibližuje, jak kabarety a podobné podniky fungovaly ve 20. století, řekl vedoucí produkce letohrádku Petr Lukas. Výstava nabízí kostýmy a fotografie tanečnic, akrobatů i liliputů nebo plakáty a programy z nejoblíbenějších scén. Podle Lukase je výstava téměř kompletní, pouze se zdržela jedna zásilka ze zahraničí. Dorazit by měla v nejbližších dnech a její exponáty poté pořadatelé doplní.

Akce zaplnila dvě místnosti. "Jeden salonek patří historii kabaretů na ose Paříž, Praha a Brno. Druhá místnost je zaměřená na tvorbu Československé televize především v 80. letech minulého století," informoval Lukas. Předměty mají lidem připomenout éru francouzských, německých a českých kabaretů, které v dnešní době téměř zanikly.

Výstava Kabarety a varieté začala 9. května v brněnském Letohrádku Mitrovských. Na snímku kunsthistorik Petr Lukas u dobového plakátu.

Výstava nabízí zajímavosti z podniků jako Moulin Rouge, Folies Bergére, z pražské Červené sedmy nebo Kabaretu U Fleků, Varieté Praga a Varieté Alhambra, z brněnského Fledermause nebo Varieté Rozmarýn. "V průběhu 20. století nabývaly tyto podniky na popularitě a varietní umělci se postupně propracovali až na televizní obrazovky. Představujeme osobnosti jako Josephina Baker, která se stala mezinárodní celebritou," řekl Lukas.

Výstava nabízí také kostým hvězdy prvorepublikových kabaretů Lídy Pírkové nebo kostým herečky Zdeny Studénkové z filmu Anděl svádí ďábla. "Kromě zajímavých a často téměř neznámých informací a kostýmů čekají na návštěvníky dobové doplňky jako dýmky na opium, líčidla, vějíře, kabelky a péřové přízdoby kankánových tanečnic," doplnil Lukas.

Makedonská policie zahájila časně ráno operaci na severu země ve městě Kumanovo, odkud se podle médií ozývá střelba. Mluvčí ministerstva vnitra Ivo Kotevski sdělil, že cílem zásahu je rozbít ozbrojené skupiny v části města.

Podle něj je pojem varieté známý také díky televiznímu pořadu Televarieté s dvojicí Vladimír Dvořák a Jiřina Bohdalová. "Ve fundusech České televize se podařilo dohledat nejenom kostýmy baletu Československé televize, ale i večerní róby Jiřiny Bohdalové nebo Jaruš z televizní revue Možná přijde i kouzelník! Skvěle to doplní varietní kostýmy z dob secese a charlestonových 20. let," dodal Lukas.

Zdroj: ČTK

Štítky výstava, Petr Lukáš, Brno, Letohrádek Mitrovských, Československá televize, Jiřina Bohdalová, letohrádek, exponát, Paříž, kabaret, Praha, Zdena Studenková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začala výstava Kabarety a varieté v Letohrádku Mitrovských  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.