Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadlo Husa na provázku představí v premiéře novou inscenaci

Brněnské Divadlo Husa na provázku ve čtvrtek představí v premiéře inscenaci hry s názvem Dvojí proměna aneb Co je blbějšího než divadlo? Režisérem je Vladimír Morávek. Představení se podle něj podobá do jisté míry happeningu. Na premiéře divadelníci například vyvedou diváky na kapucínské terasy v centru Brna.

Inscenace vznikla ze dvou textů Huberta Krejčího, které nejsou bezprostřední reakcí na dobové dění a nemají ambici zrcadlit aktuální skutečnost. Morávek do kontrastu k stylizovanosti a nesmlouvavosti textů Krejčího staví principy dnešní kolovrátkové zábavy zosobněné podle něj postavou filmového režiséra Zdeňka Trošky. Toho na jevišti bude hrát herec Michal Hába.

Podle Morávka je Krejčí jeden z nejvzdělanějších lidí, kteří nejvíc ví o světovém divadle. "Píše texty, které jsou neinscenovatelné," uvedl Morávek. Podle něj tvůrcům imponoval mimo jiné jeho drásavý humor. Texty Krejčího a postavu Trošky brněnští divadelníci staví v inscenaci proti sobě. Citují například z Krejčího vyjádření v televizi a odpovědí na internetu.

Aktuální inscenace je závěrečnou částí projektu Smějící se bestie. Snaží se téma humoru a zábavy pojmout v širším kontextu. V posledních třech letech se divadlo zabývá fenomény, které považuje za základní zdroj poetiky divadla. Jde například o smích, humor, klaunství.

Zdroj: ČTK

Štítky premiéra, divadlo, Divadlo Husa na provázku, Vladimír Morávek, Hubert Krejčí, Brno, Zdeněk Troška, terasa, představení, divadelní herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Husa na provázku představí v premiéře novou inscenaci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.