Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Moravské zemské muzeum doprovodí festival Janáček Brno speciálními výstavami

Sérii výstav a dalších akcí věnovaných skladateli Leoši Janáčkovi připravilo na konec října a listopad Moravské zemské muzeum. Tematicky doprovodí Mezinárodní hudební a operní festival Janáček Brno 2024. Zároveň představují příspěvek k Roku české hudby, uvedla náměstkyně ředitele muzea Barbora Onderková.

Ve středu začne ve vstupní hale Dietrichsteinského paláce výstava ke 100. výročí světové premiéry opery Příhody lišky Bystroušky. Premiéra se konala 6. listopadu 1924 v nynějším Mahenově divadle a tvořila vrchol oslav Janáčkových sedmdesátin. Výstavu tvoří velkoformátové reprodukce dobových dokumentů včetně fotografií z představení a kostýmních návrhů malíře Eduarda Miléna.

Další výstava Věc Janáček začne ve čtvrtek v Památníku Leoše Janáčka ve Smetanově ulici. Ukazuje, jak Janáčka viděli a zobrazovali výtvarní umělci, ať už skladatelovi současníci, nebo zástupci pozdějších generací. Součástí výstavy je například Milénova tušová kresba z roku 1925 nebo olejomalba Františka Ondrúška. Janáček mu seděl modelem v roce 1926.

Pro foyer Janáčkova divadla, kde festival v pátek začne, připravilo muzeum výstavu dokumentů k opeře Výlety páně Broučkovy. Tvoří ji například reprodukce Janáčkových rukopisů nebo scénických a kostýmních návrhů Josefa Čapka. Ve foyer Mahenova divadla bude výstava věnovaná opeře Šarlatán skladatele Pavla Haase.

V Památníku Leoše Janáčka se v listopadu uskuteční také série tematických přednášek a hudebně-výtvarných dílen. Festival Janáček Brno, se kterým všechny výstavy a další akce souvisí, pořádá Národní divadlo Brno a potrvá od 1. do 24. listopadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Sapák, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky hudba, muzea, Janáček, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské zemské muzeum doprovodí festival Janáček Brno speciálními výstavami  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.