Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Z kostela svatého Jakuba zmizelo lešení. Hlavní opravy jsou u konce, lákadlem je dvoupatrová zvonice

Po téměř třech letech rekonstrukce je hlavní část oprav kostela svatého Jakuba v Brně u konce. Návštěvníkům teď nabízí prohlídku dvoupatrové zvonice s ručním ovládáním zvonů, historického hodinového stroje a výhled z věže ve výšce 43 metrů. Výnosy z prohlídek pomohou farnosti splatit dluhy za opravy.

Nové atrakce pro návštěvníky

Po téměř třech letech náročné práce se podařilo dokončit hlavní část rozsáhlé rekonstrukce kostela sv. Jakuba v centru Brna, která stála přibližně 164 milionů korun. Kostel, který už v červnu obnovil bohoslužby a v srpnu otevřel multimediální expozici v krovech. Nyní nabízí další zajímavosti, například dvoupatrovou zvonici s tradičním ručním ovládáním sedmitunového zvonu Jakub a tři a půltunového zvonu Marie, historický hodinový stroj a také možnost výhledu z dosud nepřístupné věže ve výšce 43 metrů.

„Do kostela ve zkušebním provozu už zavítaly desetitisíce návštěvníků a expozice v krovech přilákala od začátku srpna už více než tři tisíce lidí. Kostel znovu žije, kolemjdoucí svou atmosférou vtahuje dovnitř a vytváří místo pro setkání, společenství i zklidnění v centru rušného města,” vysvětlil novinářům farář Jan Pacner.

Nově teď kostel zve taky na vyhlídku do věže, která vede kolem hodinového stroje, a nabízí i průzkum zvonice. Vstup do věže je s doprovodem průvodce a je spojen s prohlídkou multimediální expozice. „Stejně jako vstupné z expozice krovech, poslouží výtěžek ze vstupného na splácení úvěru, který si farnost kvůli opravám musela vzít. Celkově financujeme zhruba čtvrtinu celé částky, tedy bezmála 40 milionů korun,” doplnil člen ekonomické rady farnosti Jan Lerche.

FOTO: se svolením Římskokatolická farnosti u kostela sv. Jakuba

Opravy úplně nekončí

Některé menší opravy kostel ještě stále čekají, jeho chod už by ale měly narušit jen minimálně. „Do začátku adventu budeme pracovat na hlavním oltáři, čeká nás instalace světel v předsíni, v příštím roce pak chceme doplnit sněhové zábrany a opravit sanktusník,” vysvětlil Aleš Taufar, vedoucí stavebního oddělení Biskupství brněnského.

Interiér kostela bude průběžně doplňován esteticky vyhovujícím mobiliářem, časem by mělo vzniknout i zázemí pro kustody v krovech. Rychlost prací podle Taufara bude záviset primárně na vybraných financích.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Římskokatolická farnosti u kostela sv. Jakuba

Štítky kostel sv. Jakuba, kostel, stavba, rekonstrukce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z kostela svatého Jakuba zmizelo lešení. Hlavní opravy jsou u konce, lákadlem je dvoupatrová zvonice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.