Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

FOTOGALERIE: V Moravské zemské knihovně zahájili výstavu, která dokumentuje brněnský samizdat

Nová výstava v Moravské zemské knihovně představuje osm samizdatových projektů z osmdesátých let, doplněných o fotografie, texty a další artefakty. Expozice se nachází na dvou podlažích foyer knihovny a bude přístupná do 20. prosince. Cílem je připomenout tehdejší nesvobodné podmínky nejen v oblasti médií.

Setkání autorů po letech

Výstava nazvaná Brněnský samizdat: Svobodné časopisy v nesvobodné době nabízí pohled na fotografie, texty a různé artefakty z dobových soukromých archivů tvůrců. Expozice, která v pondělí večer otevřela své brány v Moravské zemské knihovně v Brně, se rozprostírá na dvou podlažích foyer knihovny.

„Byla to radostná práce a přátelská setkání, ačkoliv jsme se dlouhá léta neviděli. Všem aktérům, kteří se do přípravy zapojili velice děkuji. Jen díky jejich velkému úsilí je výstava postavená na původních zdrojích a pramenech,“ uvedl autor výstavy Jiří Voráč, který jedním z tvůrců samizdatového časopisu Revue 88.

Výstava představuje osm různých samizdatových projektů, které byly pečlivě vybrány jako typičtí zástupci brněnské samizdatové scény především osmdesátých let minulého století. K vidění jsou literární, kulturně-politické, katolické, studentské i výtvarné časopisy, které odrážejí ducha doby. Tvůrci těchto publikací měli v té době kolem dvaceti let.

Výstava připomíná tehdejší podmínky

Redaktorem Revue 88 byl i současný premiér Petr Fiala (ODS), který na slavnostním zahájení promluvil k obecenstvu jako premiér, jako politolog i jako pamětník. „O nutnosti mluvit o stavu věcí před rokem 1989 a o tom, proti čemu jsme bojovali, mě přimělo, když se ta doba začala bagatelizovat. Když někteří začali říkat, že to nebylo tak zlé. Je třeba si připomínat, v čem jsme tehdy žili. Ne kvůli nám, ale kvůli našim rodičům, kteří celý svůj život prožili ve dvou totalitách, v nedůstojných podmínkách a strachu,“ přiblížil Fiala.

Výstava v Moravské zemské knihovně bude přístupná do 20. prosince. Kromě časopisů si návštěvníci mohou prohlédnout také výrobní pomůcky, fotografie, videozáznamy a hudební ukázky. Všechny vystavené předměty jsou autentické a pocházejí z osobních sbírek lidí, kteří se podíleli na samizdatu, tedy vydavatelů, redaktorů a autorů.

Ohodnoť článek

Foto Markéta Katrin Špoková

Štítky kultura, MZK, knihovna, výstava, samizdat, komunismus, časopisy, Petr Fiala, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: V Moravské zemské knihovně zahájili výstavu, která dokumentuje brněnský samizdat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.