Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Znojemský klášter z dvanáctého století čeká rekonstrukce. Oprava štukových sálů vyjde na dva miliony korun

Loucký klášter ve Znojmě projde restaurováním štukové výzdoby, která se nachází na stropech sálů. Práce by měly začít v listopadu a potrvají zhruba rok. Město se do oprav pustilo, aby zachovalo kulturní dědictví a zároveň historickou autentičnost sálů. Klášter byl před sedmi lety prohlášen za kulturní památku.

Znojmo chce opravou kláštera zachovat kulturní dědictví

Malý a velký sál Louckého kláštera ve Znojmě čeká rozsáhlá oprava. Resturátoři budou mít za úkol restaurovat štukové výzdoby, které zdobí stropy sálů. „Našim cílem je navrátit těmto majestátním prostorům jejich původní lesk. Štuková výzdoba je zde ve špatném stavu. Některé štuky se již odlupují a některé prvky budou muset být dokonce nahrazeny novými,“ popsal v tiskové zprávě starosta Znojma František Koudela (ODS).

Znojmo chce opravou části kláštera zachovat kulturní dědictví pro budoucí generace. Štuková výzdoba pochází z padesátých let devatenáctého století, kdy v prostorách bývalého kláštera v Louce působila císařsko-královská ženijní akademie, nejvyšší vojenská technická škola celé podunajské monarchie. „Jde také o nezbytný krok k zachování autentického rázu těchto prostor,“ uvedl místostarosta města Jiří Kacetl (Pro Znojmo).

FOTO: se svolením města Znojmo

Klášter byl založen již na počátku dvanáctého století

Opravy by měly začít v listopadu letošního roku a potrvají přibližně rok. V průběhu restaurátorských prací budou sály, ve kterých se konají koncerty, výstavy, konference i svatební obřady, v běžném provozu. Město za obnovu dvou štukových sálů zaplatí 2,2 milionu korun. Klášter již v minulosti dostal novou střechu. Město také postupně restauruje okna budovy. Letos město začalo i s rekonstrukcí jízdárny, která vyjde na více než sto milionů korun.

Znojemský Loucký klášter byl založen roku 1190 přemyslovským knížetem Konrádem Otou. Dříve se jednalo o jeden z významných klášterů střední Evropy a také jedním z největších klášterů na území České republiky. Loucký klášter získalo Znojmo od státu v roce 2010. Následně byl v roce 2017 prohlášen národní kulturní památkou České republiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Loucký klášter, štuková výzdoba, kulturní památka, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemský klášter z dvanáctého století čeká rekonstrukce. Oprava štukových sálů vyjde na dva miliony korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.