Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

EKOFILM slaví 50 let: Přehlídka 25 filmů v Brně z celého světa s dobrovolným vstupným

PR článek

Brno se opět stane centrem filmové tvorby, která si jako střed svého zájmu zvolila přírodu a vše, co s ní souvisí. Od 1. do 6. října se ve Velkém Špalíčku a na dalších místech moravské metropole uskuteční jubilejní 50. ročník mezinárodního filmového festivalu EKOFILM. A co víc, vstupné je dobrovolné!

EKOFILM letos slaví padesát let své existence. Neznám na světě žádný jiný festival o životním prostředí, který by měl takovouto neuvěřitelnou tradici," říká Ladislav Miko, dlouholetý prezident festivalu. Letošní ročník je speciální svým jubileem. A k padesátým narozeninám si dal špičkový výběr filmů zahraničních i českých tvůrců. V soutěžním finále se tak brněnským fanouškům filmu a milovníkům přírody představí 25 snímků z 16 zemí světa. Festival nabídne tři soutěžní sekce Krásy přírody, Vize přírody a Ve zkratce. „Finálový výběr nabízí rozmanitou nabídku témat, která rezonují jak v lokální, tak i mezinárodní environmentální diskuzi," popisuje dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová a láká také na možnost setkání s tvůrci filmů, kteří do Brna zavítají. Mezi zajímavé tituly patří třeba australský dokument Po dešti o neobjevených druzích hub, francouzský snímek Low-Tech o jednoduchých environmentálních technologiích, či český dokument Jiříkovo vidění o hledání řešení pro záchranu planety.

Hlavní téma: Konflikty a obnova přírody

Ani letos nechybí jedno hlavní téma, kolem kterého se budou točit hlavně diskuze a doprovodný program. „Chceme se v letošním jubilejním 50. ročníku více zaměřit na téma konfliktů a jejich dopadů na životní prostředí. Nejde přitom jen o válečné konflikty, ale i o střety ve společnosti, na které v konečném důsledku doplácí hlavně příroda,” prozrazuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), jehož resort má organizaci festivalu na starosti. „Jde o to, abychom rozpoznali a pochopili složitost vztahů mezi lidskou civilizací a přírodním světem, stejně jako konflikty, které se v přírodě odehrávají nezávisle na lidské přítomnosti," doplňuje ministr Hladík.

Bohatý doprovodný program nabídne několik besed na Fakultě sociálních studií MU. Úvodní debata s ministrem Hladíkem nese název Jak sjednat mír mezi člověkem a přírodou?. Další diskuze se zaměří na proměnu společnosti k udržitelnosti a dopady válečných konfliktů na přírodu.

Pro rodiny s dětmi je na sobotu 5. října připraven Rodinný den v Zoo Brno s Labyrintem živlů, kde děti prozkoumají čtyři přírodní síly. Program doplní promítání nesoutěžních filmů, beseda s cestovatelem Petrem Horkým a show s protagonisty pořadu České televize Terčin zvířecí svět.

Hlavním místem konání bude Cinema City Velký Špalíček, ale akce se uskuteční i na dalších místech v Brně. Kompletní program je k dispozici na webu ekofilm.cz.


 

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

EKOFILM slaví 50 let: Přehlídka 25 filmů v Brně z celého světa s dobrovolným vstupným  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.