Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Brněnská filharmonie míří do Jižní Koreje. V jihovýchodní Asii odehraje tři koncerty s místním klavíristou

Tři koncerty ve třech velkých jihokorejských městech. Filharmonie Brno v pondělí 30. září odlétá na korejské turné, do programu zařídila i místního autora. Orchestr odjíždí v pondělí večer a vrací se v sobotu 5. října.

Filharmoniky čekají tři koncerty ve třech městech. Na všech se jako sólista představí klavírista Chang-Yong Shin, vítěz mnoha prestižních soutěží. „Zahraje s námi Rachmaninovův Klavírní koncert č. 3,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Všechny koncerty zahájí skladba Fanfare and Memorial Isang Yuna, korejského skladatele působícího většinu života v Německu.

„Byl to významný autor a můj přítel, proto jsem ho na program zařadil. Měl pohnutý osud, byl vězněn a mučen kvůli údajné špionáži, žádost o jeho propuštění podepsalo v sedmdesátých letech na dvě stovky světových umělců, například Herbert von Karajan nebo Igor Stravinskij,“ podotkl šéfdirigent Dennis Russell Davies, který orchestr na turné povede.

Skladba vznikla na oslavu 60. výročí založení Münsterského symfonického orchestru. Podle šéfdirigenta v sobě kloubí pevnost fanfáry s jemným východoasijským charakterem. Kromě Isang Yuna a Sergereje Rachmaninova na koncertech zazní ještě Symfonie č. 8 Antonína Dvořáka. 

Turné filharmonici začnou v Lotte Concert Hall v Soulu. Moderní  koncertní sál je spoluprojektovaný stejnou společností, která navrhuje akustiku i pro vznikající sál v Brně. Následují koncerty ve městě Gwang a Andong.

„Poslední půlrok nás provází intenzivní spolupráce s Koreou. Kromě tohoto turné jsme na Festivalu Špilberk hostili KBS Symphony Orchestra a v říjnu budeme ve Vídni doprovázet světovou sopranistku Sumi Jo,“ doplnila Kučerová. Dlouho plánované turné se podařilo zrealizovat až napočtvrté. Dvakrát ho překazila pandemie, poté válečný konflikt na Ukrajině a skokové zvýšení cen. 


 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Lotte Concert Hall

Štítky Brno, Jižní Korea, Filharmonie Brno, kultura, hudba, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská filharmonie míří do Jižní Koreje. V jihovýchodní Asii odehraje tři koncerty s místním klavíristou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.