Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

VIDEO: V Brně položili kameny zmizelých. Připomínají obyvatele tří slavných brněnských vil

Mosazné kostky v dlažbě, známé jako kameny zmizelých, od dnešního dne připomínají původní obyvatele tří slavných vil v Brně a jejich širší rodiny. Na těchto kamenech jsou vyryta jména, data a místa narození i úmrtí. Členové rodin Tugendhat, Hože a Löw-Beer byli kvůli svému židovskému původu vystaveni nacistické perzekuci. Zatímco někteří dokázali emigrovat, jiní zahynuli během holokaustu.

Rodiny ovlivnily rozvoj Brna

Rodiny Tugendhat, Hože a Löw-Beer od dnešního odpoledne připomínají kameny zmizelých. Jsou umístěny před několika vilami v ulicích Černopolní, Drobného a Antonína Slavíka. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) členové těchto rodin výrazně ovlivnili tvář Brna, kvůli totalitám 20. století ale ztratily svůj domov.

„Každý z kamenů je připomínkou konkrétního osudu, konkrétního člověka, někoho, kdo vlivem tragických událostí 20. století byl odvlečen do koncentračního tábora, zemřel za tragických okolností, nebo se mu podařilo utéct, ale na dlouho ztratil kontakt se svou vlastí,“ řekl Petr Fiala  

Varování před totalitou

O veškerý majetek rodiny přišly s nástupem nacismu, nezískaly jej zpět ani po skončení druhé světové války. „Musíme si to připomínat, abychom to už nikdy nemuseli prožít. Naší povinností je, abychom dělali vše proto, aby tu žádný totalitní režim, žádná diktatura, žádná nenávist nemohla zvítězit. Abychom se mohli dál svobodně rozvíjet a naši potomci nemuseli dělat to, co nyní děláme my,“ doplnil Fiala.

Kameny konkrétně připomínají více než dvacet lidí, například Alfreda Löw-Beera. Své kameny mají také Fritz a Grete Tugendhatovi, kteří si nad starší vilou Löw-Beer postavili vlastní dům, vilu Tugendhat.

Potomci z celého světa

Do jihomoravské metropole zavítali potomci těchto tří slavných rodin. Dorazili z Rakouska, USA a moha dalších států. Zavzpomínali na své předky a věnovali jim několik modliteb a před nově položené kameny zmizelých pokládali růže.

„Pro nás jako pro rodinu tyto domy nejsou primárně kulturní památky, ale domovy,“ řekl potomek rodiny Tugendhatových Lukas Hammer. Připomněl, že rodina se v minulosti necítila v Brně vítaná, což se v posledních letech postupně změnilo.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky MMB, vila, Arnoldova vila, památka, kultura, historie, muzeum, vila Tugendhat, vila Löw-Beer, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Brně položili kameny zmizelých. Připomínají obyvatele tří slavných brněnských vil  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.