Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

HaDivadlo povede od příštího roku trojice divadelníků z nejmladší generace tvůrců

Brněnské HaDivadlo povede v letech 2025 až 2028 mladý tým tvořený budoucími absolventy Janáčkovy akademie múzických umění Janem Doleželem, Justinou Grecovou a Janou Vaverkovou. Jejich koncepce stojí na principu nehierarchické tvorby. Ve výběrovém řízení trojici vybrala komise odborníků, výsledek dnes oznámilo na sociálních sítích Centrum experimentálního divadla, pod které HaDivadlo spadá spolu s Husou na provázku a platformou Terén. Vítěznou koncepci centrum zveřejní později.

Uměleckým šéfem HaDivadla je momentálně režisér Ivan Buraj, začínající sezona 2024/2025 však bude téměř po deseti letech jeho poslední. Poté jej čeká angažmá v pražském Divadle v Dlouhé.

Vedení Centra experimentálního divadla, které letos převzal Jan Búrik, uspořádalo uzavřené výběrové řízení, kterého se účastnily dva tvůrčí týmy. Kromě trojice Doležel, Grecová a Vaverková se o post umělecké šéfky ucházela režisérka na volné noze Anna Klimešová spolu s dramaturgy Petrem Erbesem a Borisem Jedinákem z Divadla Na zábradlí. Pětičlenná komise, ve které měly poradní hlas také herečky HaDivadla Marie Ludvíková a Sara Venclovská, nakonec vybrala mladý tým.

Doležel, Grecová a Vaverková loni společně vytvořili kolektivní bakalářskou inscenaci Mé jméno budiž Gantenbein nebo happening 1000 stop zmizelých a s HaDivadlem v roce 2022 spolupracovali na Dni ukrajinské kultury Palianytsia. Využívají autorské i interpretační inscenační principy s důrazem na dramaturgii prostoru a aktivizaci diváků.

Búrik už dříve uvedl, že trojice reprezentuje nejmladší generaci tvůrců. „Budoucí absolventi JAMU se zabývají nehierarchickým přístupem k tvorbě a ve své koncepci budou chtít nabídnout tento styl práce i pro nastavení uměleckého směřování a provozu divadelní instituce," řekl v červenci.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Centra experimentálního divadla

Štítky divadlo, HaDivadlo, vedení, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

HaDivadlo povede od příštího roku trojice divadelníků z nejmladší generace tvůrců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.